Društvo

Protesti policije završeni bez dogovora, sutra nastavak pred Parlamentom FBiH

Protesti policije završeni bez dogovora, sutra nastavak pred Parlamentom FBiH
Foto: Screenshot | Hiljade policajaca na protestima pred zgradom federalne Vlade

SARAJEVO - Protest svih sindikata policije u FBiH i Saveza sindikata policijskih službenika na nivou BiH ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, završen je bez dogovora, a za sutra su najavljeni novi protesti ispred Parlamenta FBiH.

Predstavnik Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić izjavio je novinarima da premijer Federacije BiH Fadil Novalić nije došao na sastanak sa predstavnicima pregovaračkog tima policijskih sindikata.

"To najbolje govori zašto smo mi dovedeni u ovu situaciju da ovdje danas protestujemo. Od kada je usvojen Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u oba doma federalnog Parlamenta, premijer apsolutno ignoriše predstavnike policijskih sindikata, a to je pokazao i ovdje", istakao je Hadžiabdić.

On je uoči početka protesta izjavio da sindikati insistiraju da se u zakonu o PIO definiše da će se pitanje penzija riješiti Zakonom o policijskim službenicima po posebnim propisima.

"Nažalost, jedna rečenica u zakonu nas je dovela ovdje na proteste. Garantujemo vam da nijedan od kolega nije želio da dođe do današnjeg okupljanja. Umjesto da nastavi s pregovorima, Vlada je primala sindikalne predstavnike, što je apsurd i pribjegavanje jeftinim trikovima. Ova Vlada će ostati upamćena po tome što je pozivala penzionere na proteste, a dobila policajce", naglasio je Hadžiabdić.

Protesti, na koje je došlo oko 2.000 policijskih službenika, zakazani su zbog odredbi novog Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), prema kojem će policijski službenici imati i do 30 odsto niže penzije, u odnosu na aktuelni zakon.

Zamjenik predsjednika Unije sindikata policije Federacije BiH Mahmud Malagić rekao je da se od vlasti traži da se u Zakon o PIO stavi da će se penzija policijskom službeniku obračunavati po posebnom propisu.

"Mislim da to što mi tražimo nije puno, jer smo od 1998. godine izgubili daleko veća i povoljnija prava, s tim da je tad prosjek za odlazak u penziju policijskig službenika bio jedna godina. Danas su nam oni ponudili da se posebnim zakonom uredi da za policijske službenike to bude pet godina", istakao je Malagić.

On je naveo da te ponuđene odredbe neće biti dovoljna garancija policijskim službenicima, jer, kako kaže, ništa ne garantuje da neka naredna vlast neće ukinuti te odredbe.

"Pozivam premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da ozbiljno shvati ove naše poruke, da zanemare svoje lične stvari i naš zahtjev stave u prijedlog zakona. Mislim da je to realno, zbog ljudi koji su se okupili danas, ali i zbog naše budućnosti", zaključio je Malagić.

Na proteste su došli pripadnici policije iz 10 kantona, Sudske policije, Federalnog MUP-a, SIPA, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Nacrt zakona o PIO početkom decembra usvojen je u oba doma parlamenta FBiH.

Sindikati policije ranije su tražili da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način obračuna penzija policijskih službenika biti regulisan posebnim zakonom, ali njihov zahtjev nije uvažen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije