Društvo

"Hilswerk" opet partner projekta Centra za autizam u Tuzli?

"Hilswerk" opet partner projekta Centra za autizam u Tuzli?
Foto: N.N. | "Hilswerk" opet partner projekta Centra za autizam u Tuzli?

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je danas komisije za primopredaju novoizgrađenog objekta Centra za autizam i pregled dokumentacije o ispravnosti provođenja odabira izvođača radova.

Vlada je imenovala i interresornu radnu grupu čiji je zadatak da do 15. septembra pronađe partnersku organizaciju za završetak projekta Centra, za čiju izgradnju je Vlada TK izdvojila 300.000 KM.

Potencijalni partner bi trebalo da preuzme aktivnost, obaveze i zadatke iz generalnog sporazuma koje je do raskida saradnje imala Organizacija "Hilfswerk Austrija International". Međutim, kao partner ponovo se pojavljuje ova organizacija sa kojom je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK, održao sastanak.

"Sporazum je raskinut iz više razloga. Jedan od bitnijih je da 'Hilswerk' nije u tom trenutku obezbijedio dodatna sredstva koja su potrebna da se taj centar završi. Oni sada smatraju da mogu pomoći Vladi TK i pronaći potrebna sredstva", kazao je Hrustanović.

Prema njegovim riječima, ako "Hilswerk" ne pronađe novac u datom roku, Vlada TK će se sama angažovati da riješi taj problem.

Djeca i osobe s autizmom i njihove porodice godinama čekaju izgradnju Centra, kako bi djeca konačno počela dobijati adekvatnu psiho-socijalnu zaštitu, rehabilitaciju i obrazovanje prilagođeno njihovim mogućnostima.

Predviđeno je da to bude jedina ustanova ovog tipa u BiH u kojoj će boraviti djeca iz cijele BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije