Društvo

Hirurg i bolnica moraju obeštetiti pacijentkinju kojoj je greškom izvađen jajnik

Hirurg i bolnica moraju obeštetiti pacijentkinju kojoj je greškom izvađen jajnik
Foto: Arhiva | Banjalučki hirurg i bolnica u Prijedoru moraju obeštetiti pacijentkinju kojoj je greškom izvađen jajnik

PRIJEDOR - Osnovni sud u Prijedoru donio je nepravosnažnu presudu po kojoj hirurg Marinko Lovre iz Banjaluke i bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, u kojoj je bio zaposlen, treba da kao solidarni dužnici isplate pacijentkinji S.S. iz Prijedora 11.500 KM nematerijalne štete.

Pacijentkinji je, podsjetimo, 26. jula 2014. godine u prijedorskoj bolnici, osim upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranjen i jajnik.

Za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći Lovre je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora i on već služi kaznu u Kazneno popravnom zavodu Banjaluka na Tunicama.

Pacijentkinja je pokrenula parnični postupak za naknadu nematerijalne štete vrijedan 45.000 KM, a sud je na ime duševnih bolova zbog umanjenja opšte životne aktivnosti dosudio 8.000 KM, a na ime pretrpljenog straha 3.500 KM.

"Obavezuju se tuženi da tužiteljici solidarno nadoknade troškove parničnog postupka u iznosu od 1.420 KM, u roku od 30 dana po donošenju presude, sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude do isplate", navodi se u presudi, koja je u posjedu "Nezavisnih novina".

Sudeći prema presudu Osnovnog suda Prijedor, pacijentkinja ne može dobiti puni iznos koji je tražila.

"Sa preostalim dijelom tužbenog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete na ime duševnih bolova zbog umanjenja opšte životne aktivnosti i na ime pretrpljenog straha, koji predstavlja razliku između traženog i dosuđenog iznosa, kao i zakonske zatezne kamate, te zahtjevom za naknadu troškova postupka, tužiteljica se odbija kao neosnovanim", navedeno je u presudi.

U prijedorskoj bolnici su nam kazali da će, ako ovaj iznos od njih bude naplaćen, tražiti da im to nadoknadi Lovre, a najavili su i žalbu na presudu prijedorskog Osnovnog suda, na koju se moguće žaliti Okružnom sudu u ovom gradu.

U presudi, po kojoj je Lovre nesavjesno liječio pacijentkinju, navodi se da je 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog creva.

"Prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga obavio je operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik", navodi se u presudi.

Lovri, koji je tada radio u prijedorskoj Opštoj bolnici, a potom se zaposlio u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske, ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen zbog primanja mita, i to na novčanu kaznu. On je, kako je u toj presudi navedeno, od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije