Društvo

Pratite nas na Google news

Hirurški tim UKC RS pacijentu spasio amputiranu šaku

Hirurški tim UKC RS pacijentu spasio amputiranu šaku
Foto: N.N. | Hirurški tim UKC RS pacijentu spasio amputiranu šaku
N.N.

BANJALUKA - Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku anestezije su izveli replantaciju kompletne šake.

“U našu ustanovu 8. juna primljen je pacijent V. Z. (42), sa traumatskom amputacijom lijeve šake na nivou ručnog zgloba. Klinička odluka o tome da li treba uraditi replantaciju zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno od mišljenja  da li će funkcija replantiranog dijela tijela biti bolja od eventualne proteze. Naši ljekari su se odlučili na riskantan i komplikovan zahvat”, navedeno je u saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra RS.

U saopštenju se navodi da je multidisciplinarnim pristupom u toku šestočasovnog operativnog zahvata urađena replantacija ekstremiteta, gdje je učinjena stabilizacija ručnog zgloba spoljnim fiksatorom, a potom su povezani veliki krvni krvni sudovi, nervi, i tetive fleksora prstiju.

“Uspjeh operativnog zahvata najviše zavisi od vještine hirurškog tima, a preživljavanje amputiranog dijela tijela nakon replantacije u cjelini od mikrovaskularne rekonstrukcije krvnih sudova. Nekoliko dana po završenoj operaciji, kada je konstatovano da je šaka vitalna, uključen je fizikalni tretman. Takođe, urađena je i druga operacija kojom je zatvoren manji defekt kože zaostao na pravom zahvatu. Pacijent pokazuje dobre znakove oporavka, izvodi pokazane vježbe, te se planira još najmanje jedan operativni zahvat, u kojem bi se povezale tetive ekstenzora, te nastavile vježbe za dobijanje što većeg obima pokreta”, stoji u saopštenju.

Pacijent će prisustvovati konferenciji za novinare koja će se održati u četvrtak u 11 časova u holu Centralnog medicinskog bloka UKC RS (ulaz sa heliodroma).

Pored pacijenta javnosti će se obratiti generalni direktor Vlado Đajić, načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš i Vladimir Anđić, specijalista ortopedije i traumatologije.

Članovi hirurškog tima su ljekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju dr Nikola Baroš, dr Miljan Petković i dr Zlata Čkonjović.

Iz Klinike za ortopediju i traumatologiju u operativnom zahvatu učestvovao je dr Vladimir Anđić.

Iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje učestvovali su dr Bojan Tomanić, ansteziološki  tehničari Aleksandar Macanović i Pero Rogić, te instrumentarke Mira Sukara Raca, Sonja Knežević i Biljana Bojić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije