Društvo

Hirurzi u Sanskom Mostu odstranili tumor težak 2,5 kg

Hirurzi u Sanskom Mostu odstranili tumor težak 2,5 kg
Foto: N.N. | Hirurzi u Sanskom Mostu odstranili tumor težak 2,5 kg

SANSKI MOST - Hirurški tim Opće bolnice u Sanskom Mostu izveo je veoma komplikovanu operaciju tokom koje je mlađem muškarcu iz natkoljenice odstranjen golem tumor, težak čak oko 2,5 kilograma.

Prema riječima hirurga Mustafe Avdagića, koji je i direktor ove zdravstvene ustanove, radi se o komplikovanom operativnom zahvatu koji se radi na klinikama, a ne u općim bolnicama i, na sreću, sve je dobro proteklo.

"Radilo se o tumorskom tkivu na natkoljenici koje je bilo građeno od masnih stanica, a tumor se infiltrirao u živčani sistem i mišiće, tako da je operativni zahvat bio vrlo složen i komplikovan, jer se moralo paziti da se ne povrijede arterije i mišići. Veliki tumor je uspješno izvađen, a prilikom operacije niti jedan vitalni organ nije oštećen. Pacijent se uspješno oporavlja poslije operativnog zahvata", kazao je Avdagić za "Nezavisne".

Inače, treba istaći kako je ovo samo jedna u nizu teških operacija koje se uspješno izvode u Općoj bolnici u Sanskom Mostu, a Avdagić ističe kako posjeduju svu potrebnu opremu i da nastoje pratiti savremene trendove u medicini.

Na Odjelu hirurgije Opće bolnice godišnje se obavi oko 800 lakših i težih operativnih zahvata i radi se o različitim vrstama operacija.

Bolnica u Sanskom Mostu je osnovana prije 12 godina kako bi se na efikasniji način zaštitilo zdravlje građana koji žive na prostoru ovog grada, ali i susjednog Ključa.

Kantonalna bolnica je udaljena od Sanskog Mosta 120 kilometara, što je jako daleko, pa se formiranje ovakve ustanove nametnulo kao imperativ.

Zahvaljujući sanskoj bolnici u protekloj deceniji spaseni su brojni ljudski životi. Ipak, i pored toga, zbog problema u načinu finansiranja, sanska bolnica već godinama radi i posluje na rubu opstanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije