Društvo

Hitna rekonstrukcija oštećenih objekata banjalučkog SC

Hitna rekonstrukcija oštećenih objekata banjalučkog SC
Foto: Velibor Tripić | Hitna rekonstrukcija oštećenih objekata banjalučkog SC

BANJALUKA - Prvi i drugi paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci neće biti privremeno sanirani, već će se po hitnom postupku raditi njihova kompletna rekonstrukcija.

Na sastanku u petak rukovodstva Studentskog centra i predstavnika resornog ministrastva, Zoran Babić, direktor SC, kaže da je dobio usmeno obećanje da će se po hitnom postupku ući u proceduru kompletne rekonstrukcije, što je i bio plan, a nevrijeme je samo doprinijelo da se ovaj proces ubrza. Vatrogasci su u petak pokrili dio krova, što je zasad prioritet.

"Još je sve u formi usmenog dogovora, sada slijede sve zakonske procedure kako bi se to sprovelo, ali ono što je najavljeno je da će sve biti hitno i ubrzano", rekao je Babić.

Prioritet je, kako ističe Babić, da na svim paviljonima bude stavljen kvalitetan krov, kako ne bi ulazila voda i kako bi ih zaštitili od daljeg propadanja.

Ekipa "Nezavisnih" u petak je obišla sva tri oštećena paviljona, a tamo smo zatekli armiju zaposlenih u ovoj ustanovi koji su zajedno sa studentima i vatrogascima radili na obezbjeđenju i čišćenju krova.

Treći paviljon, prema riječima Uprave, trebalo bi da bude završen kroz nekoliko radnih dana, a studenti će se useliti tek kada im nadležna inspekcija da zeleno svjetlo da nema vlage niti bilo kakve opasnosti po zdravlje.

U druga dva paviljova situacija je mnogo kompleksnija.

Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne jedinice, ističe da je, uz pomoć specijalnih vatrogasnih vozila, uklonjeno na desetine kvadrata lima, koji su predstavljali opasnost, dok je dio odnesenog limenog krova vraćen na krovnu konstrukciju.

"Uspjeli smo privremeno prekriti dio objekta", kaže Ćućun.

Studenti su burno reagovali na društvenim mrežama jer, kako kažu, ne žele alternativni smještaj, žele se vratiti u sobe koje nisu pretrpjele veću štetu, međutim u Upravi smatraju da useljenje ne dolazi u obzir dok ne bude potpuno bezbjedno.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u petak je razgovarala s predstavnicima Banjalučkog univerziteta o stanju u paviljonima, te usaglasili da su pravovremeno reagovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije