Društvo

Holanđani grade kuću porodici Gavrić iz Bušletića, kod Doboja

Holanđani grade kuću porodici Gavrić iz Bušletića, kod Doboja
Foto: N.N. | Holanđani grade kuću porodici Gavrić iz Bušletića, kod Doboja

DOBOJ - Vlažnu kuću bez vode i kupatila sa krovom koji prokišnjava četvoročlana porodica Gavrić iz Bušletića, kod Doboja, do 1. septembra će zamijeniti novom prizemnicom, koju im gradi grupa Holanđana.

Radovi su počeli prije šest dana, a u njima učestvuju i Sanja (37) i Zoran (38) Gavrić, koji imaju dvoje djece, jedanaestogodišnjeg Nemanju i petogodišnju Ivanu, koje nismo zatekli na gradilištu.

"Radimo punom parom, od prvog dana smo ovdje i izdržaćemo do kraja. Najviše radim na pravljenju maltera i betona. Po zanimanju sam mašinbravar, ali nikad nisam radio u struci", ispričao je Zoran.

Sanja kaže da pridrži mješalicu, donese vodu i slično.

Plac na kojem im grade kuću su dobili prije desetak godina od komšije koji nema potomke, a oko 17.000 evra sakupila je grupa od 14 Holanđana, koji su od jula prošle do marta ove godine od sponzora prikupili dovoljno novca da bi u maju mogli započeti gradnju objekta.

"Među nama ima arhitekata, vodoinstalatera, ljudi koji rade u policiji. Ja radim sve što treba, a tako i ostali. Svi rade sve pomalo, nema niko neki svoj zadatak, već svi rade sve. Dolazim već 13 godina u BiH, a 12. put u Doboj i ovo je osma kuća na kojoj radim", kazao je Džon Stajvenberg za "Nezavisne".

Andrej de From je rekao da je već 10. put u Doboju.

"Dolazim svaki put zato što želim da pomognem drugim ljudima. U Holandiji mi imamo dobar život, novac i sve što nam treba, i zato smatram da imam obavezu da pomognem drugima, u ovom slučaju porodici Gavrić", rekao je on te dodao da je u Holandiji direktor jedne fabrike.

Kuća će imati sve što je potrebno za pristojan život četvoročlane porodice, obećavaju entuzijasti iz Holandije, a Gavrići u to ne sumnjaju jer im je trenutno boravak u trošnoj podstanarskoj kućici veoma težak.

"Problem je za higijenu, nemaš bojler, nemaš vode u kući, znači moraš se kupati kao što su se naši stari kupali. Druga stvar - prokišnjava kad je malo veća kiša, a kada duva jači vjetar odnese crijep. Sve je to staro i trulo i stvarno je teško", kaže Sanja, koja trenutno radi u lokalnoj školi kao pomoćna radnica, ali na pola radnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije