Društvo

Pratite nas na Google news

Hranitelj porodice u zatvoru zbog tri metra drva

Hranitelj porodice u zatvoru zbog tri metra drva
Foto: N.N. | Hranitelj porodice u zatvoru zbog tri metra drva
Zlatan Čekić

BUŽIM - Zbog tri metra drveta za ogrev koje je usjekao u državnoj šumi, Fikret Dedić, nezaposleni demobilisani borac iz Bužima, otišao je na izdržavanje tromjesečne kazne zatvora na koju je ranije osuđen.

Fotografija na kojoj se otac oprašta od uplakane kćerke uoči odlaska u zatvor postala je viralna, obišla društvene mreže, te izazvala gnjev i zaprepaštenje mnogih ljudi i dotakla njihova srca.

Iako je nelegalno usjekao drva, u zatvoru je tako završio čovjek koji ih je na leđima nosio kući da njegova siromašna porodica ne bi još više patila zbog hladnoće.

Za "Nezavisne" je juče Dedićeva supruga Ramiza potvrdila ovu informaciju, te istakla kako je ostala sama da brine o troje maloljetne djece: dvije kćerke, koje pohađaju osmi i deveti razred osmogodišnje škole, i sinu koji ide u peti razred. Očajna žena nam je rekla kako je jedini izvor prihoda za ovu porodicu mjesečna pomoć u iznosu od 50 maraka, koju Dedić dobija na ime ratne invalidnine s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u proteklom ratu.

Dodaje kako je prije tri godine njen suprug s još nekolicinom mještana iz Bužima otišao da usječe drva, te da su to učinili kako bi obezbijedili ogrev za svoje porodice.

"Zaustavila ih je policija, svi su se drugi izvukli, a sva krivica je pala na moga Fikreta. Novca za drva nismo imali i to je bio jedini način da se obezbijedimo za zimu. Bilo je suđenje i on nije imao novca da plati odštetu, pa je na kraju morao u zatvor", kazala nam je Ramiza.

Dodaje kako je prije godinu dana njen suprug privremeno počeo raditi u lokalnom komunalnom preduzeću, te da se jednom prilikom okliznuo, pao i zadobio potres mozga i lom lijeve noge, zbog čega mu je ugrađena željezna šipka. Od tada ima umanjene radne sposobnosti i nije u stanju da obavlja teže fizičke poslove.

Majka i troje maloljetne djece su na ovaj način ostali bez hranitelja, a skromna novčana pomoć ni izbliza nije dovoljna da zadovolji sve potrebe ove siromašne porodice.

Prijatelji i poznanici Fikreta Dedića organizovali su humanitarnu akciju kako bi prikupili neophodnu pomoć za ovu porodicu. Svi koji žele da pomognu mogu kontaktirati Ramizu Dedić na broj telefona 062/873-838.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije