Društvo

Hrizostom: Način rušenja crkve u Konjević polju nije bio po dogovoru

Hrizostom: Način rušenja crkve u Konjević polju nije bio po dogovoru
Foto: Facebook/Printscreen | Mitropolit Hrizostom: Način rušenja crkve u Konjević polju nije bio po dogovoru

BANJALUKA - U video izjavi objavljenoj na Facebooku, mitropolit dabrobosanski Hrizostom pojasnio je detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju.

Naveo je da se prilikom izmiještanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora i da je radove obavila firma iz Brčkog umjesto prethodno najavljene iz Foče.

"Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni - s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se njime izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu", naveo je mitropolit.

Kako je rekao od tog dogovora se odstupilo, što je rezultiralo "onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u posljednjem momentu obaviješteni".

Prema njegovim riječima firma iz Foče bila je zadužena da crkvu prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova.

"Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora da razmišlja racionalno i razumno, a ne samo emocijama", naveo je mitropolit.

Mitropolit je najavio izgradnju dvije crkve, u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja i Konjević Polju, pošto se pronađe adekvatna lokacija, a nakon rušenja crkve u tom mjestu.

Građenju novih crkava, Hrizostom je nazvao novim početkom i dodao da će one istovremeno služiti potrebama vjernika ovih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije