Društvo

Hrvatska će morati da isplati penzije Srbima

Hrvatska će morati da isplati penzije Srbima
Hrvatska će morati da isplati penzije Srbima

BEOGRAD - Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir očekuje da će Hrvatska ulaskom u EU biti primorana da isplati zaostale penzije za oko 47.000 Srba iz Krajine.

On je Srni rekao da tačne podatke kolika su dugovanja Hrvatske prema srpskim penzionerima iz nekadašnje SAO Krajine imaju samo hrvatske institucije, ali da se u prosjeku svakom penzioneru duguje 81 penzija.

Budimir je podsjetio da Hrvatska već godinama pokušava da ignoriše svoje obaveze, ali je naglasio da će zbog preuzimanja evropskih standarda vjerovartno morati da se suoči sa njima.

"Hrvatska pokušava da se ogradi i objasni da su ovi ljudi primali penzije iz `parafonda` Krajine, što je ironično, jer priznaju `parafond`, ali ne i Krajinu", naglasio je Budimir.

On je podsjetio da najaktivnije udruženje srpskih penzionera koji potražuju svoja prava djeluje na području Vukovara i da okuplja oko 17.000 penzionera.

"Oni su veoma aktivni i u stalnom kontaktu sa penzionerima koji sad žive na teritoriji Srbije i BiH. Njima nije cilj da ostvare samo penziju, već da natjeraju nadležne u Hrvatskoj da zaostale penzije isplate i nasljednicima onih penzionera koji su preminuli čekajući svoja prava", rekao je Budimir.

Foto: ilustracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije