Društvo

Humanost zida kuću Đurićima u selu Boljanić

Humanost zida kuću Đurićima u selu Boljanić
Foto: Sanja Čakarević | Humanost zida kuću Đurićima

DOBOJ - Nakon trogodišnje pauze volonteri iz Nizozemske ponovo su u akciji i grade kuću petočlanoj porodici Đurić u selu Boljanić.

Naime, njih 13 okupljenih u organizaciji "Make sense", koju predvodi Ester van Halteren, prikupilo je u svojoj zemlji 18.000 evra, a potom su zasukali rukave i započeli građevinske radove.

"Mi svi volimo da radimo, uzeli smo godišnji odmor, neki od nas za život zarađuju radeći ove poslove, tako da su profesionalni građevinci, neki rade kao računovođe... Jednostavno, volimo da smo ovdje, volimo Bosnu. Mi plaćamo svoj dolazak ovdje, ne naplaćujemo naš rad jer 99 procenata prikupljenog novca odlazi za kuću. Čistim, farbam, nosim građevinski materijal, radim sve što je potrebno", rekla je Ester, te dodala da joj se pridružila i kćerka Mila, koja studira arheologiju i oduševljena je BiH.

Osim Nizozemaca na gradilištu smo pronašli i Dragana Starovića, koji pomaže na izgradnji kuće.

"Na njemačkom se sporazumijevamo, sve ljudi razumiju, rade, bez ikakvih problema, samo treba da kažeš šta hoćeš i sve naprave. Trenutno sada završavamo, pokrivamo i onda poslije toga slijede unutrašnji radovi, na kraju vanjski. Nema fušerenja, pokušavaju da u tom kratkom vremenu stignu da urade sve što mogu. Oni dolaze ujutru u sedam, kreću da rade, naprave kafe pauzu, zatim pauzu za ručak i onda do pet rade", priča Starović.

Petočlana porodica Đurić u kuću bi trebalo da se useli u septembru i tada podstanarski dom bez vode u Tekućici zamijeni vlastitim u Boljaniću.

"Svako će imati svoju sobu, svoj mir, tišinu, svoj prostor za razmišljanje, za učenje, mnogo nam znači. Tu imamo veliku dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo, gore na spratu imaju tri spavaće sobe, tako da je to stvarno jedna jako lijepa kućica, kao kutijica", iskrena je Radana Đurić, majka dvije djevojčice uzrasta trinaest i deset godina i dvanaestogodišnjeg dječaka.

Marina Protić, predsjednica Udruženja roditelja s troje i više djece "Ponos", kazala je da je porodica Đurić u projekat stambenog zbrinjavanja ušla 2018.

"U tom periodu ni majka Radana, a ni otac Siniša nisu bili zaposleni, a imaju troje djece. Naravno, nemaju riješeno stambeno pitanje, živjeli su kao podstanari i nisu imali mogućnost da se sami stambeno zbrinu. Projekat je trebalo da bude realizovan 2019, međutim s obzirom na pandemiju virusa korona,  to je odgođeno, ali evo došlo je vrijeme da se ovaj projekat privede kraju", kaže Protićeva.

Ona je dodala da su Đurići izabrani na prijedlog lokalnog Crvenog krsta, s kojim inače organizacija "Make sense" sarađuje već 15 godina, tokom kojih je, između ostalog, sagradila deset kuća porodicama koje su bez krova nad glavom na području Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije