Društvo

Pratite nas na Google news

I djeca iz Istočnog Sarajeva otrovana hranom u Olovu?

I djeca iz Istočnog Sarajeva otrovana hranom u Olovu?
Foto: N.N. | I djeca iz Istočnog Sarajeva otrovana hranom u Olovu?
Mirsada Lingo Demirović

ISTOČNO SARAJEVO - Dalibor Bošković, portparol JZU Bolnica "Srbija" Istočno Sarajevo, kazao je u petak "Nezavisnim" da su dva tinejdžera primljena u Bolnicu u Istočnom Sarajevu nakon što su boravili u SRC Ajdinovići.

"Oni su sa Odjela pedijatrije prebačeni na Kliniku za infektivne bolesti gdje su zadržani zbog sumnje na trovanje hranom. Mladići koji imaju oko 15 godina su imali povišenu temperaturu, proljev i nesvjesticu. Zbrinuti su i stabilni, dobili su terapiju. Urađena je dijagnostika, biohemijski i mikrobiološki nalazi i rezultati će biti poznati za nekoliko dana", rekao je Bošković za "Nezavisne".

Amer Čulov, direktor Sportsko-rekreativnog centra "Ajdinovići" ni u petak nije želio davati izjave za medije.

Podsjetimo, nakon što je desetoro djece zatražilo ljekarsku pomoć, a nakon boravka u Sportsko-rekreativnom centru "Ajdinovići" kod Olova, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona zabranila je pripremanje i posluživanje hrane u ovom centru.

Iz Kantonalne inspekcije ZDK su saopštili da su, prema nalogu dežurnog tužioca u ZDK, za potrebe vještačenja uzeti uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi s radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika). 

"Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (gril i picerija), do dobivanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija", pojasnili su u saopštenju.

Danas je planirana i inspekcijska kontrola u ovom objektu Kantonalne veterinarske inspekcije.

Vezana vijest:

KCUS: U bolnici desetoro djece, dvoje u težem stanju

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije