Društvo

I frizeri digli cijenu, šišanje skuplje za 20 odsto

I frizeri digli cijenu, šišanje skuplje za 20 odsto
Foto: Velibor Tripić | I frizeri digli cijenu, šišanje skuplje za 20 odsto

BANJALUKA, TEŠANJ - Zbog većih računa za komunalije, ali i poskupljenja materijala, frizeri širom Bosne i Hercegovine su primorani da povećaju cijene. Dragica Arsić, predsjednica Udruženje frizera i kozmetičara Banjaluka, kazala je da su neki frizeri od Nove godine bili prinuđeni da dignu cijene svojih usluga.

"Cijene su povećane za oko 20 odsto. Neki frizeri se još plaše reakcije mušterija da li će prihvatiti poskupljenje. Nakon dvije godine pandemije virusa korona i slabog posla ljudi su prisiljeni da se odluče na ovakav korak. Da ne bi došlo do zatvaranja lokala i odlaska i napuštanja ljudi, povećanje cijena je jedina realna situacija", naglasila je Arsićeva.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, istakao je za "Nezavisne" da je neminovno da će doći do poskupljenja u frizerskim salonima širom Republike Srpske.

"Sve je poskupjelo, obaveze, gorivo, a došlo je do velikog povećanja cijena materijala. Mnogi frizeri su podstanari, tako da i kirije moraju plaćati i jedini način da prežive jeste da povećaju cijene usluga, koje neki od njih dugo godina nisu mijenjali", naveo je Bratić.

Dodao je da su neki od njih već povećali cijene svojih usluga.

"Ovo je zaista opravdano, imajući u vidu da je sve ostalo što je bitno za njihov rad poskupjelo. Frizeri u Republici Srpskoj se dogovaraju i vjerovatno će formirati slične cijene", kazao je Bratić.

Iz frizersko-kozmetičkog salona "Jasminka" iz Tešnja su nam rekli da već 15 godina koriste isti cjenovnik, ali da su zbog drastičnog poskupljenja materijala primorani da podignu cijene svojih usluga.

"Materijal je poskupio za 25-30 KM i do zadnjeg dana smo pokušavali da zadržimo iste cijene usluga. Pored poskupljenja materijala i osnovnih alata za rad, od februara su nam porasle cijene obaveza, računa, knjigovođe, što sve također pada na leđa vlasnika salona", kazala je Jasminka Vejsić, vlasnica ovog frizersko-kozmetičkog salona. Dodala je da su cijene muškog i ženskog šišanja veće u prosjeku za jednu do dvije marke.

"Bili smo primorani da cijene dignemo jer drugog primanja ni novčane pomoći nemamo, već što zaradimo to i damo", navela je Vejsićeva.

Marko V. iz Banjaluke kazao je da je šišanje u jednom frizerskom salonu prije nekoliko dana platio 10 KM. "Iskreno, iznenadio sam se kada sam platio šišanje. Nije ovo neko veliko poskupljenje, pa će se moći to obezbijediti. Ranije sam šišanje plaćao osam KM", naveo je ovaj Banjalučanin.

Ajdin Hodžić, predsjednik Udruženja frizera opštine Tešanj, kazao je da će doći do poskupljenja njihovih usluga na području ove i susjednih opština.

"Razlozi za povećanje cijena su poskupljenja materijala, pribora, alata i frizerske opreme od 20 do 40 odsto, povećanje minimalca i doprinosa na plate radnika, te najavljeno poskupljenje električne energije. Cijene usluga ćemo podići za 20 odsto, a nove cijene će stupiti na snagu već početkom naredne sedmice", zaključio je Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije