Društvo

Pratite nas na Google news

I ove godine na Jahorini besplatno skijanje za djecu

I ove godine na Jahorini besplatno skijanje za djecu
Foto: OC Jahorina | I ove godine na Jahorini besplatno skijanje za djecu
N.N.

Sporazum o besplatnom skijanju za svu djecu iz svih šest opština sa teritorije grada Istočno Sarajevo potpisan je juče u Olimpijskom baru na Jahorini.

Sporazum je sa predstavnicima šest gradskih opština potpisao direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.

U ime lokalnih zajednica sporazum su potpisali načelnici opština Pale Boško Jugović, Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić, Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, Sokolac Milovan Bjelica, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Istočne Ilidže Mileta Vuković i predstavnik opštine Trnovo Ognjen Vasić. Potpisivanju su prisustvovali i direktori turističkih organizacija "Jahorina" i Pale Igor Tošić i Dragan Jakić.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić rekao je da je prošle godine mogućnost besplatnog skijanja iskoristilo više od 16.500 djece sa područja Istočnog Sarajeva, a cilj je da se stvore zdrave navike kod djece.

"Ovo je samo jedan segment kada dajemo ski karte djeci. Apelujemo i na druge da se uključe preko ski-rente, opreme, transporta da se tako olakša i pomogne roditeljima", rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare.

Ljevnaić je zahvalio načelnicima opština i gradonačelniku Istočnog Sarajeva jer je ovo zajednički projekat kao i direktorima turističkih organizacija Jahorina i Pale. On je naveo da korist od ulaganja u razvoj turizma na Jahorini imaju i zaposleni u Olimpijskom centru, kojima je plata u odnosu na decembar 2016. godine povećana za 100 odsto, na šta je posebno ponosan.

"Prvi put se koristi šestosjed Poljice tokom noćnog skijanja, zahvaljujući urađenoj rasvjeti od pet kilometara. Danas (četvrtak) i juče (srijeda) imali smo više od 4.500 skijaša, planina je puna, zahvaljujući i gondoli koja ima kapacitet 2.700 skijaša na sat, novom ski-liftu na Poljicama. Ima više od 30 centimetara utabanog snijega, očekujemo i nove padavine i u svakom momentu sistem osnježavanja je u pogonu zahvaljujući kojem i imamo skijanje na Jahorini", rekao je Ljevnaić.

Za doček pravoslavne Nove godine najavljen je koncert Darka Lazića na Jahorini. Ljevnaić je naveo da su za razvoj turizma na Jahorini zaslužni i načelnici gradskih opština i gradonačelnik, a najveću zahvalnost za uspješan rad ovog centra uputio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i premijeru Republike Srpske, gospodinu Radovanu Viškoviću.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Vlada Republike Srpske podržava ovakve akcije i projekte Olimpijskog centra Jahorina i u skladu sa će finansirati prevoz djece sa po 10.000 KM po opštini.

"Imamo velike planove za Jahorinu i u budućnosti i trudićemo se da sve sprovedemo u djelo u što skorijem roku", rekao je Višković.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek rekao je da imaju veliku podršku premijera Viškovića i Vlade Republike Srpske za razvoj planine.

"Olimpijski centar je prošle godine iz vlastitih sredstava investirao šest miliona KM, zadužio se još 16 miliona uz garanciju Vlade Srpske za izgradnju gondole i, uprkos svim tim troškovima, ovu godinu ćemo završiti pozitivno. To govori koliki je potencijal ovog javnog preduzeća", naveo je Elek.

Predsjednik nadzornog odbora je apelovao ne taksiste, hotelijere i sve ostale subjekte da se prema gostima ophode etički te da su oni slika planine koja ostaje u sjećanju svakog gosta. Takođe skrenuo je pažnju na zloupetrebe te naveo da je bio svjedok neprijatne situacije, kada je taksista Nedeljko Đukić, gostima za prevoz od jednog do drugog hotela naplatio iznos od 28 KM i dodao je da se zloupotrebe te vrste moraju zaustaviti.

On je istakao da će Jahorina postati nosilac razvoja ne samo Sarajevsko-romanijske regije, nego cijele Republike Srpske i da je neophodno da svi subjekti rade za dobrobit planine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da mu je drago što prisustvuje događaju, jer na ovaj način šalju snažnu političku poruku da svi zajedno mogu učiniti nešo pozitivno i korisno bez obzira na političke razlike.

"Mogućnost besplatnog skijanja je jako lijepa, društveno odgovorna stvar koja je uvedna dolaskom novog rukovodstva Olimpijskog centra. Grad je u prethodnim godinama finansirao prevoz djece i do sada su imali dvije linije sa Sokoca preko Pala, te iz pravca Dobrinje, Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine. Sada djeca koja namjeravaju da dođu na Jahorinu imaju i besplatnu kartu od Centra i siguran prevoz", rekao je Vuković.

On je dodao da je za djecu potrebna oprema, ishrana, učitelj skijanja i da vjeruje da će načelnici opština to obezbijediti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je svima koji učestvuju i ulažu u razvoj Jahorine, posebno menadžmentu Olimpijskog centra koji iz dana u dan posluje uspješno i postiže zapažene rezultate.

On je rekao da potpisivanje sporazuma pokazuje senzibilitet i odgovornost Olimpijskog centra prema lokalnim zajednicama, da su djeca sve više zainteresovana, te da će opština Pale nastojati da im obezbijedi sve da dođu na planinu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Olimpijskom centru u ime opštine, djece, njihovih roditelja što su pokrenuli prije tri godine ovu akciju kao i gradu Istočno Sarajevu koji su podržavali akciju kroz organizovanje besplatnog prevoza. Bjelica je zahvalio premijeru Srpske Viškoviću, koji je rekao da će njegov kabinet finansirati prevoz djece iz lokalnih zajednica do Jahorine.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić zahvalio je za to što je djeci omogućeno besplatno skijanje na Jahorini, te naglasio da je kontinuirana podrška Vlade Republike Srpske i kapacitet Olimpijskog centra doprinio da Jahorina bude destinacija broj jedan u ovom dijelu Evrope.

I načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović zahvalio je premijeru Viškoviću koji je obećao sredstva za prevoz djece na olimpijsku planinu, ističući da to mnogo znači ovoj opštini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije