Društvo

I pripadnici jačeg pola u porođajnoj sali: 66 očeva u UKC RS presjeklo pupčanu vrpcu

I pripadnici jačeg pola u porođajnoj sali: 66 očeva u UKC RS presjeklo pupčanu vrpcu
Foto: Unsplash/Jonathan Borba | I pripadnici jačeg pola u porođajnoj sali: 66 očeva u UKC RS presjeklo pupčanu vrpcu

BANJALUKA - U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci prošle godine je 66 muževa odlučilo biti podrška supruzi na porodu te je s njom bilo prisutno u trenutku dolaska njihovog djeteta na svijet.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" iz UKC RS, te dodali da prirodnom porođaju trudnica u porodilištu ove ustanove može da prisustvuje partner, odnosno otac djeteta ili neka druga osoba od povjerenja, između ostalog, majka, sestra, kuma ili prijateljica.

"Tokom 2022. godine u banjalučkom porodilištu 66 očeva je bilo podrška svojim suprugama, te je prisustvovalo rođenju svog djeteta i imalo priliku da presiječe pupčanu vrpcu", rekli su iz UKC RS.

Kako navode, situacija je bila drugačija tokom pandemije virusa korona, kada iz epidemioloških razloga nije bilo dozvoljeno da otac prisustvuje porođaju, no sada je to dopušteno.

Prema njihovim riječima, da bi otac djeteta ili neka druga osoba od povjerenja prisustvovala porođaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo postoji protokol koji se mora ispoštovati.

"Potrebno je da se ta osoba javi glavnoj sestri Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kako bi preuzela formular za prisustvovanje porođaju, nakon čega se on predaje na protokol UKC RS", pojašnjavaju iz najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj te dodaju da odgovor stiže na kućnu adresu u roku od tri-četiri radna dana.

Kako su objasnili, nakon što im stigne pozitivan odgovor, na račun UKC RS se uplati 20 KM, a odobrenje i uplatnica se donose glavnoj sestri Klinike na ovjeru.

Ipak, uz sve to je potrebno, a s obzirom na to da su neke epidemiološke mjere još na snazi, da budući otac prije dolaska u porodilište donese negativan antigenski test.

"Trudnica i njen partner ne ulaze istovremeno u porodilište. Sa navedenom dokumentacijom i negativnim antigenskim testom na kovid-19, ne stariji od 24 časa, otac djeteta se javlja glavnoj babici porodilišta, koja će mu dati adekvatnu zaštitnu odjeću i sprovesti ga do porođajnog boksa u koji je smještena njegova supruga", pojasnili su iz UKC RS.

Banjalučanin Nikola R., koji je htio prisustvovati porođaju supruge prije nekoliko mjeseci, kaže da je zbog njene sigurnosti ona morala na carski rez te da zbog toga nije mogao biti uz nju u tom trenutku.

"S obzirom na to da mi je ovo prvo dijete, a nadam se da ću u budućnosti imati još djece, vjerujem da ću imati priliku da budem uz svoju suprugu u trenutku poroda", kazao je ovaj Banjalučanin, te dodao da je taj događaj, po njegovom mišljenju, vjerovatno jedan od najljepših trenutaka koje čovjek može doživjeti u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije