Društvo

IDDEEA priprema teren za gradnju objekta

IDDEEA priprema teren za gradnju objekta
Foto: N.N. | IDDEEA priprema teren za gradnju objekta

BANJALUKA - Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) izabrala je firmu "Enikon-gradnja" iz Zvornika, koja će za 117.000 KM ukloniti postojeće objekte na lokaciji u Trapistima, gdje treba da bude izgrađeno sjedište IDDEEA.

Na ovaj tender, koji je raspisan krajem prošle godine, pristiglo je ukupno šest ponuda i to od kompanija "Prijedorputevi", "Bunić Company", "MKR Kremenović", "Nek", "Enikon-gradnja" i "Braća Mićić".

"Komisija je utvrdila da je najpovoljnija ponuda ponuđača "Enikon-gradnja" iz Zvornika, sa ukupnom cijenom od 100.000 KM bez PDV-a, odnosno 117.000 sa PDV-om", navedeno je u Odluci o izboru najpovljnijeg ponuđača na koju učesnici u tenderu imaju pravo žalbe Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

Inače, u IDDEEA već godinama traju procedure u vezi sa izgradnjom zgrade sjedišta u Banjaluci, a posljednji put tender za izgradnju procijenjen na 16.300.000 KM sa PDV-om poništen je jer je najpovoljnija i ponuda koja zadovoljava uslove bila 18,6 miliona KM, a dostavila ju je grupa ponuđača "Prijedorputevi", ITC iz Zenice, "Građenje" iz Pala i ETS iz Sarajeva.

Podsjećanja radi, odluka da se zgrada IDDEEA gradi u Banjaluci donesena je još 2010. godine. Odmah nakon toga obezbijeđen je i novac za taj projekat, a godinama poslije toga na sve načine taj projekat je opstruisan. U jednom trenutku bilo je sporno to što zgrada na kojoj IDDEEA planira da radi objekat u Trapistima nije vlasništvo te agencije s obzirom na to da joj je Republika Srpska to zemljište ustupila na korištenje u narednih 99 godina. Pojedinci, prije svega iz SDA, insistirali su da se to zemljište upiše na državu BiH, na šta Republika Srpska nije željela da pristane s obzriom na to da bi praktično na taj način pristala da na BiH upiše dio svoje teritorije. U jednom trenutku, zbog višegodišnjih opstrukcija, IDDEEA je prijetilo da ostane bez građevinske dozvole plaćene 1,4 miliona KM, međutim grad Banjaluka pristao je da produži rok važenja te dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije