Društvo

Ima dovoljno seruma protiv ugriza zmija

Ima dovoljno seruma protiv ugriza zmija
Foto: Ilustracija | Ima dovoljno seruma protiv ugriza zmija

BANJALUKA, GRUDE - U ovoj godini u BiH zabilježen je jedan slučaj ugriza zmije otrovnice, a ljekari upozoravaju građane da budu na oprezu prilikom boravka u prirodi, koji će učestati u narednom periodu, a u domovima zdravlja su, kako tvrde, obezbijeđene dovoljne količine seruma protiv ugriza.

Podsjećamo, nedavno je u grudskom naselju Višnjica zabilježen jedan ovakav slučaj, kada je opasna riđovka ugrizla muškarca srednjih godina prilikom branja šparoga.

Kako je navedeno, muškarac se nakon toga javio u Dom zdravlja Grude, gdje su mu ljekari dali odgovarajuću terapiju, nakon čega su ga uputili u SKB Mostar na Odjel infektologije.

Juče su u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla upozorili građane da s dolaskom proljeća i toplijeg vremena zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja, pa savjetuju da se prilikom odlaska u prirodu poveća opreznost.

"Dom zdravlja Bijeljina ima serum protiv ujeda zmije, čije se količine planiraju i trebuju na osnovu potreba iz prethodnih godina", istakli su za "Nezavisne" u Domu zdravlja Bijeljina.

Naglasili su da Institut za zaštitu zdravlja RS raspolaže serumom protiv ugriza zmije, te da se u slučaju povećanih potreba trebuju dodatne količine.

Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja Banjaluka, istakla je da ove godine u ovom domu zdravlja nije zabilježen nijedan ovakav slučaj.

"Raspolažemo dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmije i spremni smo za eventualne nove slučajeve", rekla je Ožegovićeva.

Stručnjaci upozoravaju da građani prilikom izlaska u prirodu prilagode svoju odjeću i da nose dublju obuću i duge hlače.

Još su istakli da je u slučaju ugriza neophodno ukloniti odjeću s povrijeđenog mjesta zbog otoka tkiva, te ranu ne isisavati, nego omogućiti slobodno oticanje krvi, te pacijenta što prije dovesti do prve zdravstvene ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije