Društvo

Ima dovoljno seruma protiv ugriza zmija

Ima dovoljno seruma protiv ugriza zmija
Foto: N.N. | Ima dovoljno seruma protiv ugriza zmija

BANJALUKA, DOBOJ - U domovima zdravlja u Republici Srpskoj imaju dovoljne količine seruma protiv ugriza zmija, koje su s pojavom toplog vremena iz svojih skloništa izmilile napolje.

U Domu zdravlja Banjaluka rekli su da zasad nisu imali nijednog pacijenta koji se doktoru javio zbog ugriza zmija.

"Dom zdravlja Banjaluka raspolaže dovoljnim količinama seruma da pokrije potrebe čitavog grada", istakli su u Domu zdravlja.

U Domu zdravlja Doboj kazali su da su od početka godine do sada u Službi hitne pomoći imali samo jedan slučaj sumnje na ugriz zmije te naveli da imaju dovoljno seruma.

"U Službi hitne pomoći posjedujemo i serum koji se koristi u strogo indikovanim situacijama", naveli su u Domu zdravlja Doboj.

Na mjestu ugriza od zmije obično se vide dvije ranice od zuba, ali je moguće i da je samo jedan zub probio kožu.

Tipični su simptomi bol i otečenost na mjestu ugriza, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, a limfni čvorovi u preponama mogu oteći ako je ugriz na nozi, odnosno ispod pazuha, ako je ugriz na ruci.

Potrebno je što prije javiti se ljekaru u najbližu ambulantu.

Podsjećamo, "Nezavisne" su prije nekoliko dana pisale kako su se redakciji požalili mještani naselja Kočićev vijenac u Banjaluci, posebno oni koji žive u Ulici Stojana Novakovića, da svakodnevno ispred svojih kuća i zgrada sreću zmije, koje dolaze s nepokošenih javnih površina.

"Nije nam svejedno kada svaki dan sretnemo zmiju. Prije nekoliko dana sam na putu ispred zgrade našla mrtvu zmiju, najvjerovatnije ju je ubila mačka", rekla nam je ranije zabrinuta čitateljka "Nezavisnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije