Društvo

Imaju najmanje plate u USK i rade bez toplih obroka

Imaju najmanje plate u USK i rade bez toplih obroka
Foto: Nezavisne novine | Medicinari se hrane u zajedničkoj menzi i jedu istu hranu kao pacijenti

SANSKI MOST - Radnici Opće bolnice u Sanskom Mostu primaju najniže lične dohotke kada su u pitanju zdravstvene ustanove u Unsko-sanskom kantonu, a već godinama rade i bez toplih obroka.

Istaknuto je ovo na danas održanoj pres-konferenciji menadžmenta ove ustanove i tom prilikom je rečeno kako za normalan rad bolnici na godišnjem nivou nedostaje oko 600.000 maraka. 

"Godišnja tranša koju nam isplaćuje Zavod zdravstvenog osiguranja USK iznosi oko 2,7 miliona maraka, dok nama nedostaje oko 3,2 miliona. Jednostavno, već godinama nema sluha za naše potrebe, a Zavod se ponaša kao autonomno tijelo, ignoriše odluke i zaključke Vlade USK da nam se poveća tranša i isplaćuje nam manje sredstava nego što bi trebalo", istakao je Mustafa Avdagić, direktor sanske bolnice. 

On je dodao kako zaposlenici primaju umanjene lične dohotke za deset posto u odnosu na važeći kolektivni ugovor, a hrane se u zajedničkoj menzi i jedu istu hranu kao pacijenti. Istakao je kako je strpljenje radnika, koji su dobrovoljno pristali na ovakve uslove zarad opstanka ustanove u kojoj rade, već pri kraju, te se razmišlja i o sindikalnim načinima borbe za bolji status bolnice. 

Na pres-konferenciji je istaknuto kako je uprkos svim poteškoćama, ekonomskim i organizacijskim, ova zdravstvena ustanova u protekloj godini uspješno poslovala, a usluge sekundarne zdravstvene zaštite pružene su za više od 10.000 pacijenata. "Apsurdno je da pojedini domovi zdravlja imaju veću finansijsku tranšu od nas, a mi liječimo pacijente iz dvije općine, a to su Sanski Most i Ključ, te pružamo usluge sekundarne pa i tercijarne zdravstvene zaštite. U bezbroj navrata smo razgovarali na ovu temu i nikada nismo našli zajednički jezik", kaže Avdagić. 

Prema njegovim riječima, ovakav način finansiranja onemogućava ih u mnogim segmentima, poput nabavke neophodnih medicinskih aparata i tehnike pa se snalaze kako znaju i umiju. 

U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK kažu kako se ustanove u oblasti zdravstva na području USK finansiraju proporcionalno broju zdravstvenih osiguranika koji žive u pojedinim općinama. Navode da u Sanskom Mostu i Ključu živi mali broj osiguranika i njihov broj iznosi tek nešto više od 50 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim općinama, što je najlošiji procenat u USK, a stanje je dodatno pogoršano usljed migracija stanovništva. 

O tome kakav značaj ima ova zdravstvena ustanova za pacijente iz Sanskog Mosta i Ključa svjedoči i informacija kako su u protekloj godini obavili više od 1.000 operativnih zahvata i spasili desetine ljudskih života.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije