Društvo

"Imamo manje sestara, ali spremne smo na sve izazove"

"Imamo manje sestara, ali spremne smo na sve izazove"
Foto: Jelena Đurđević | "Imamo manje sestara, ali spremne smo na sve izazove"

BANJALUKA - Slađana Vranješ, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) RS, kaže da su nakon posljednje edukacije koju su ona i još 15 glavnih sestara prošle u UKC Ljubljana zaključili da su tamošnja izdvajanja u zdravstvo mnogo veća, ali i da naš sestrinski kadar ne zaostaje sa znanjem i sposobnostima da pomognu pacijentima.

"Mogu iskreno reći da smo i bolji jer lako je biti dobar u dobrim uslovima kada raspolažete sa mnogo više materijala, ali treba znati improvizovati. Što se tiče znanja naših sestara, nimalo ne zaostajemo, iako je kod njih drugačiji sistem školovanja. Naš srednji kadar radi isto što njihove diplomirane sestre", kaže Vranješeva.

Ističe da će preseljenjem svih klinika na lokaciju Paprikovac usluga biti mnogo bolja i tada će se sve i kod nas podići na mnogo viši nivo.

"UKC Ljubljana je star oko 40 godina, imaju 2.200 kreveta i 8.000 zaposlenih, od toga oko 4.000 srednjeg medicinskog kadra i diplomiranih sestara. Mi imamo oko 1.200 kreveta i 2.600 radnika, od čega 1.300 sestara. Našeg kadra je mnogo manje po pacijentu, ali mislim da je veoma stručan i spreman da odgovori svim izazovima", navodi Vranješeva.

Dobrila Božić, glavna sestra Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju, koja je takođe posjetila UKC Ljubljana, ocijenila je tu posjetu veoma korisnom.

"Oni imaju po tri kreveta u intenzivnoj njezi, a Klinika za plućne bolesti ima šest kreveta, ali su razdvojeni paravanom. Naše nove prostorije daju daleko veće mogućnosti pa i da krenemo sa transplantacijama koje oni rade na abdominalnoj hirurgiji. Oni čak rade i retransplantacije", kaže Božićeva.

Upoređujući organizaciju, kaže da na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju u Ljubljani imaju glavnu sestru sa čak tri pomoćnika te sestru koja je zadužena za kvalitet, intrahospitalne infekcije i sestru koja je zadužena za edukaciju.

"Pored toga, imaju četiri odjeljenja i na svakom nadzornu sestru i onu koja ih mijenja. Ja, recimo, imam tri odjeljenja i tri nadzorne sestre", kaže Božićeva.

I Slovence, kako kažu, muči odliv kadra, a jedna klinika bila je čak i zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije