Društvo

Imanje Ilije Petkovića puno peradi i kunića: Životinje osvojile srce automehaničara

Imanje Ilije Petkovića puno peradi i kunića: Životinje osvojile srce automehaničara
Foto: N.N. | Imanje Ilije Petkovića puno peradi i kunića: Životinje osvojile srce automehaničara

TREBINJE - Na imanju Ilije Petkovića iz sela Todorići, kod Trebinja, gdje ima i automehaničarsku radionicu, danas je puno kaveza u kojima se ne zna ima li više peradi ili kunića.

On se prije 30 godina odlučio baviti peradarstvom kako bi dodatno zaradio prodajom jaja, ali je ovaj posao prerastao u ljubav prema životinjama u tolikoj mjeri da ih je danas puno dvorište.

Ovaj veseli domaćin, koji često "popriča" sa svojim ljubimcima, kaže da pored domaćih kokošaka uzgaja i takozvane srebrne i jarebičaste talijanke, kao i pijetlove ove vrste, crnog australopa, susekse, nekoliko ukrštenih vrsta različitih šarenih boja, ali i japanske prepelice čija su jaja jako ljekovita, te domaće bijele guske i mošunske patke.

Tu su i kunići - novozelandski čistokrvni bijeli, njemački šarac i divlji kunić, a nekad je držao i orijaše, ali je od njihovog uzgoja odustao zbog teškoće održavanja.

"Ne mogu ovaj posao baš nazivati hobijem jer od njega i zaradim, ali sam životinjski svijet toliko zavolio da danas u šali često kažem kako je lakše s 'ajvanom nego s insanom, pa mi je milije raditi oko mojih ljubimaca nego popravljati narodu auta", šali se Petković.

Iako gazi sedmu deceniju, od uzgoja svojih ljubimaca ne odustaje.

Kaže da ipak smanjuje uzgoj peradi i kunića, a nekad je držao i morke, golubove, tuluske guske, od kojih mu je najžalije golubova letača koje je morao rasprodati i pokloniti, jer su ih počeli uništavati jastrebovi.

Ilija kaže da ne može sve stići pa mu pomažu i supruga i sinovi, ali s obzirom na to da i oni imaju svojih obaveza prinuđen je da smanjuje broj životinja.

"Od kunića se, recimo, može fino zaraditi. Ti ako si čovjeka naučio kako da hrani kunića - nahranio si ga za čitav život. Ove životinje su fabrika mesa iako se kod nas na njih tako ne gleda - ljudi ih više drže kao atrakciju, da se djeca s njima pomaze i poigraju", objašnjava Ilija.

Nekad je meso kunića prodavao u Hrvatsko primorje, ali u posljednjih nekoliko godina zbog granica i pooštrenih normi Evropske unije taj posao ide slabo, pa se i broj Ilijinih kunića, kojih je nekad bilo po tridesetak ženki, sveo upravo na nekoliko ljubimaca.

Petkovići imaju i svoj inkubator gdje legu perad, koja se inače i sama naleže, a od lisica, pasa lutalica i drugih štetočina njihovo domaćinstvo čuva šarplaninac Ara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije