Društvo

Inicijativa "Misli dobro": Država da brine o djeci bez roditeljskog staranja do 21. godine

Inicijativa "Misli dobro": Država da brine o djeci bez roditeljskog staranja do 21. godine
Foto: N.N. | Inicijativa "Misli dobro": Država da brine o djeci bez roditeljskog staranja do 21. godine

BANJALUKA - Udruženje "Misli dobro" pokrenulo je kod Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti u smjeru da država produži brigu o djeci bez roditeljskog staranja sa 18 na 21 godinu.

"Inicijativa ne znači da djeca bez roditeljskog staranja treba da trajno ostanu u domu ili hraniteljskoj porodici, već da po zaposlenju, završetku školovanja i napunjenih 18 godina započnu samostalan život, ali da o njima RS vodi računa do najmanje 21. godine, kako bi im se omogućio i olakšao period adaptacije na novonastale životne okolnosti", navode iz Udruženja "Misli dobro".

Marko Knežević, predsjednik Udruženja "Misli dobro", rekao je da je inicijativa pokrenuta nakon višemjesečnih razgovora sa vaspitačima, psiholozima, socijalnim radnicima i ljudima - profesionalcima koji direktno rade s djecom bez roditeljskog staranja.

"Osnovni cilj je da se pomogne toj djeci, njih nema puno. Prethodnih mjeseci dogovorili smo sa poslovnom zajednicom da im se obezbijedi praksa i zaposlenje nakon završetka školovanja, ali neophodno je da i nakon što napune 18 godina i izgube pravo na dom ili hraniteljsku porodicu neko nastavi da vodi računa o njima, da ih usmjerava, na određeni način kontroliše i podstiče. Budimo realni: dijete od 18 godina još nije doraslo izazovima i problemima koje svakodnevni život nosi, a i svi profesionalci uključeni u rad s tom djecom su stava da tu granicu treba pomjeriti na 21 godinu", rekao je Knežević, ističući da je jedan od prioriteta rada Udruženja "Misli dobro" da se pomogne djeci i da imaju što zdravije i ljepše djetinjstvo.

On je naglasio da veliki broj djece bez roditeljskog staranja poslije 18. godine doživi šok i ne uspije da postane koristan član društva, već postaje socijalni slučaj, što je još jedan od dokaza da sadašnji sistem ne funkcioniše.

U samoj inicijativi koja je dostavljena i poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini Republike Srpske navodi se da su prethodnih nekoliko mjeseci vođeni razgovori i sa poslovnom zajednicom koja je zainteresovana da za djecu bez roditeljskog staranja obezbijedi praksu, a kasnije i zaposlenje, ali da je i iz njihovog iskustva neophodno da se djeca poslije navršenih 18 godina prate, odnosno da imaju nekoga kome se mogu obratiti, s kim se mogu posavjetovati i nekoga ko će ih usmjeravati da postanu samostalni i korisni članovi ovog društva.

Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", kazao je da podržava inicijativu ovog udruženja.

"Zakonom o socijalnoj zaštiti omogućeno je da djeca bez roditeljskog staranja budu u ustanovi do 26. godine ako redovno studiraju. Mi imamo nekoliko studenata u našem domu, kojima je odobren boravak i upisali smo ih na fakultete. Za ove koji ne studiraju, koji završe samo srednju školu, ukoliko nemaju, naravno, mogućnost boravka na nekom drugom mjestu, ja podržavam tu ideju da se eventualno i ta inicijativa uvrsti u neke buduće zakone", rekao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije