Društvo

Pratite nas na Google news

Injekcije metotreksata pokrivaće osiguranje

Injekcije metotreksata pokrivaće osiguranje
Foto: N.N. | Injekcije metotreksata pokrivaće osiguranje
Vesna Iliktarević

BANJALUKA - Za oboljele od reumatoidnog artritisa u RS stiže ohrabrujuća vijest iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, koji je pokrenuo proceduru nabavke za lijek metotreksat, rastvor za injekciju u napunjenoj šprici, koji bi od naredne godine trebalo da bude dostupan u bolnicama za osiguranike koji boluju od tog oboljenja.

Zasad oboljeli koji imaju u okviru terapije metotreksat, a ne mogu ga koristiti oralno, odnosno u obliku tableta, zbog, na primjer, jakih mučnina i povraćanja te moraju preći na injekcije, moraju ih plaćati.

"Bolujem od seropozitivnog reumatoidnog artritisa i terapija metotreksatom mi pomaže, ali dok sam pila tablete, koje idu na recept, imala sam jake mučnine i povraćanje, pa sam prešla, uz konsultaciju sa specijalistom, na injekcije, međutim one ne idu na recept. Jedna injekcija za dozu koja je meni određena, a moram ih primiti četiri mjesečno, košta oko 37 KM. I na toj terapiji ću biti vjerovatno duže", ispričala nam je jedna Banjalučanka koja je pozdravila potez Fonda zdravstvenog osiguranja.

Iz Fonda su rekli da je ova ustanova do sada ovaj lijek finansirala za pacijente koji boluju od malignih bolesti, a u ovoj godini na prijedlog Komisije za uvrštavanje lijekova Fonda donesena je odluka da se proširi indikacija u smislu da i pacijenti koji boluju od nemalignih bolesti, poput reumatoidnog artritisa, imaju dostupan ovaj lijek o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

"Dakle, ovaj lijek za oboljele od reumatoidnog artritisa uvršten je na listu citotoksičnih, bioloških i pratećih lijekova i biće dostupan u bolnicama. To je na neki način nastavak našeg poslovnog opredjeljenja da u zdravstveni sistem u kontinuitetu uvodimo nove terapije prateći svjetske terapijske smjernice. Samo u ovoj godini počeli smo da finansiramo nekoliko potpuno novih, savremenih terapija za oboljele od malignih bolesti, multiple skleroze, hepatitisa C, kao i za druga teška oboljenja", rekli su iz Fonda.

Osim toga, Fond je među prvima u regionu za oboljele od nemalignih bolesti, kao što su ulcerozni kolitis, Kronova bolest, reumatoidni artritis, juvenilni idiopatski artritis, psorijatični artritis, ankilozirajući spondilitis, te psorijaza, pored lijekova na recept, počeo da finansira i biološku terapiju.

"Od 2014. godine, kada smo počeli da finansiramo biološku terapiju za nemaligne bolesti, pa do danas, Fond u kontinuitetu povećava sredstva za finansiranje ove terapije, prvenstveno zbog proširenja prava pacijenata, ali i zbog uvrštavanja novih indikacija", naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Reumatoidni artritis je autoimuna, hronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše ogleda na zglobovima.

Olakšati život oboljelima

Alma Stefanišin, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti "Snaga BiH", rekla je da bi oboljelima od reumatskih oboljenja trebalo poboljšati kvalitet života, ali da još mnogi moraju plaćati, na primjer, tablete arava, injekcije metotreksata u punom iznosu, dok su na području FBiH tablete metotreksata 18,5 KM iako su na esencijalnoj listi.

"Taj novčani iznos je kada je u pitanju FBiH različit od kantona do kantona, pa su tako tablete arava u Kantonu Sarajevu 100 odsto na esencijalnoj listi, u Tuzlanskom kantonu 70 odsto, a na primjer, oboljeli u Hercegovačko-neretvanskom kantonu moraju ih plaćati i više od 200 KM iz svog džepa. I metotreksat ampule se plaćaju, jer nisu na esencijalnoj listi za oboljele od reumatoidnog artritisa", rekla je Stefanišinova. Ona je ukazala i na važnost biološke terapije, ali da se ovo odobrava još u malom broju te ih je tako u Kantonu Sarajevo odobreno samo 35.

"Reumatoidni artritis je rizično oboljenje, koje, ako se neadekvatno liječi, može dovesti do trajnog invaliditeta. Udruženje će i u narednom periodu biti uporno da se poboljša kvalitet liječenja ovih pacijenata", rekla je Stefanišinova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije