Društvo

Inovatori nemaju podršku: Inovacije nisu otišle dalje od prototipa

Inovatori nemaju podršku: Inovacije nisu otišle dalje od prototipa
Foto: N.N. | Inovatori nemaju podršku: Inovacije nisu otišle dalje od prototipa

TREBINJE - Inovatori istočne Hercegovine su u posljednjih deceniju i po osvojili više od 110 međunarodnih priznanja, od čega je bilo i 40 patentnih prijava, a samo u posljednjoj godini osvojili su 10 medalja, te u godini prije 14, što je zavidan nivo.

Ovo je rečeno na jubilarnoj sjednici Skupštine Udruženja inovatora istočne Hercegovine, uz usvajanje godišnjeg izvještaja i programa rada za ovu godinu.

"Sve ovo nije bilo dovoljno da se naše inovacije razviju dalje od prototipa, ponajprije zbog odsustva podrške šire društvene zajednice", istakao je Borko Babalj, predsjednik Uduženja inovatora istočne Hercegovine.

On tvrdi da takva podrška ne bi smjela da izostane, tim prije što je ekonomski razvoj svakog društva usko povezan i direktno proporcionalan stepenu razvoja inovatorstva.

"U Bosni i Hercegovini, u odnosu na neke srednje razvijene zemlje poput Slovenije, novac koji dobije inovator je čak 600 puta manji, pa je to razlog što mi ne proizvodimo inovacije, što sve ostane na izradi prototipa, iako ne postoje značajniji sajmovi u svijetu na kojima nismo nagrađivani", istakao je Babalj.

Inovatori ipak ne odustaju, pa će u ovoj godini Udruženje nastojati da animira što više kreativaca, te da inovatorstvo promovišu i među najmlađim u školama.

Biće uloženi i napori kako bi dodatno razvili i doveli na korak bliže proizvodnji neke od inovacija, kao što su Babaljev biljni preparat za eliminisanje glutena, termos košnica Dragana Spaića i prirodna krema za depilaciju Mirjane Ćuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije