Društvo

Inspektor FUP-a: Spriječili smo dva najavljena samoubistva djece

Inspektor FUP-a: Spriječili smo dva najavljena samoubistva djece
Foto: Image by Travel Sourced from Pixabay | Inspektor FUP-a: Spriječili smo dva najavljena samoubistva djece

SARAJEVO - U posljednja dva mjeseca pripadnici Federalne uprave policije spriječili su dva najavljena samoubistva djece, otkrio je inspektor u FUP-u Saša Petrović.

U posljednje vrijeme aktuelni su izazovi na društvenoj mreži TikTok u kojima se djeca pozivaju da izvrše samoubistvo, a Petrović kaže da se ne može sa sigurnošću reći da li ovakvi izazovi dolaze od djece.

"Mi kao FUP radimo preventivno i represivno. Preventivno radimo na edukaciji djece, a represivno vršeći istrage i monitoring. Što se tiče Bosne i Hercegovine nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo spriječili prije izvršenja. Imali smo dvije najave samoubistva, u posljednja dva mjeseca, kod djece koje smo spriječili", ispričao je Petrović za televiziju "N1".

On dodaje da je moguće locirati onoga koji pokreće ovakve "izazove".

"Moguće je, digitalni kao i svaki drugi trag je moguće identifikovati. Pozivom dobijamo podatke od drugih članica interpola, ako je osumnjičena osoba van BiH. Konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije", objasnio je inspektor.

Petrović napominje da je veoma bitno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom.

"Mislim da je najbitniji razgovor roditelja sa djetetom. Bolje je po meni ući u privatnost nego trpiti posljedice. Problem je što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje djece. Bitna je i komunikacija kroz školu – nastavnika ili pedagoga sa djetetom", istakao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije