Društvo

Inspektori otkrili uzrok pomora ribe u "Ribnjaku" Prnjavor

Inspektori otkrili uzrok pomora ribe u "Ribnjaku" Prnjavor
Foto: N.N. | Inspektori otkrili uzrok pomora ribe u "Ribanjaku" Prnjavor

PRNJAVOR - Republička inspekcija utvrdila je u petak nakon pomora pet tona ribe u prnjavorskom "Ribnjaku" da u kasetama u kojima je riba bila nije bilo dotoka vode zbog suše, a nadležnima su naložili da se u roku od 72 časa mrtva riba bezbjedno ukloni, potvrdili su za "Nezavisne" iz Inspekcije.

Istakli su da, s obzirom na to da je u četvrtak  imenovan i novi stečajni upravnik, očekuju da će se mjere i sprovesti.

Dodaju i da je odgovornom licu od strane nadležnog veterinarskog inspektora naloženo da u roku od 72 časa preduzme mjere na neškodljivom zbrinjavanju otpada, a u skladu s uputama veterinarskog inspektora.

Nataša Kosić, nova stečajna upravnica "Ribnjaka", rekla je za "Nezavisne" da će u ponedjeljak nastupiti po rješenju Inspekcije.      

"Sve detalje o tome vam mogu reći u ponedjeljak, kad bude zvanično. Uglavnom, ispunićemo ono što traže", rekla je kratko Kosićeva.

Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, kako je prenijela Srna, rekao je da se predmet "Ribnjak" Prnjavor trenutno nalazi u fazi istrage.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, rekao je ranije da će zatražiti vanrednu sjednicu Skupštine opštine o situaciji u prnjavorskom "Ribnjaku" nakon uginuća više od pet tona ribe, što prijeti da izazove ekološku katastrofu širih razmjera.

Povodom ovog problema oglasilo se i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i navelo da se sve preduzme da se spriječi eventualno dalje  zagađenje životne sredine i uticaj na zdravlje ljudi.

Istakli su da "Ribnjak" posjeduje važeću ekološku dozvolu, izdatu od strane Ministarstva  za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju 2019. godine, kojom su propisani uslovi i mjere u cilju zaštite svih segmenata životne sredine i zdravlja ljudi.

"Nadzor nad ispunjavanjem i sprovođenjem propisanih mjera vrše nadležni republički i inspektori u jedinicama lokalne samouprave. Ovo ministarstvo u prethodnom periodu nije zaprimilo nikakve primjedbe i pritužbe o eventualnim nepravilnostima u ispunjavanju mjera propisanih ekološkom dozvolom", stoji u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije