Društvo

"Institucije kulture RS bez podrške Savjeta ministara BiH"

"Institucije kulture RS bez podrške Savjeta ministara BiH"
Foto: N.N. | "Institucije kulture RS bez podrške Savjeta ministara BiH"

BANJALUKA - Odluku o dodjeli sredstava iz tekućeg granta "Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini" za 2020. godinu Arhiv Republike Srpske saznao je privatnim vezama u četvrtak, 24. decembra 2020. godine, naveo je Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS.

Napomenuo je da je odluka dostavljena samo institucijama i udruženjima koja su dobila finansijska sredstva na osnovu javnog konkursa. Odluka nije objavljena niti je potpisana i ovjerena pečatom, a u njenoj preambuli se ne navodi na kojoj je sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine donesena.

"Ukupna sredstva dodijeljena ovom odlukom iznose 3.097.000 KM, a raspoređena su na 200 korisnika. Među budućim korisnicima sredstava ima medžlisa, eparhija, samostana, crkava, župa, biskupija, nadbiskupijskih i duhovnih centara i drugih. Među budućim korisnicima sredstava ima i onih koji nisu imali pravo da učestvuju na javnom konkursu za dodjelu sredstava iz tekućeg granta za 2020. godinu. Najmanje je u ovoj odluci institucija i profesionalnih strukovnih udruženja koja posluju u skladu s ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine", naveo je Stojnić.

Dodao je da upada u oči da u ovoj odluci ima vrlo malo republičkih i regionalnih kulturnih institucija i reprezentativnih strukovnih udruženja iz Republike Srpske. "Nema tu Arhiva RS, Kinoteke Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Dječijeg pozorišta RS, Arheološkog muzeja 'Rimski municipijum' Skelani - Srebrenica, Zavičajnog muzeja u Gradišci, reprezentativnog strukovnog Udruženja arhivskih radnika RS i brojnih drugih institucija, ustanova i udruženja", naveo je Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije