Društvo

Pratite nas na Google news

Instruktori i ispitivači traže da budu na listi prioriteta prilikom vakcinisanja

Instruktori i ispitivači traže da budu na listi prioriteta prilikom vakcinisanja
Foto: N.N. | Instruktori i ispitivači traže da budu na listi prioriteta prilikom vakcinisanja
Nikolina Aleksić

BANJALUKA - Instruktori i ispitivači iz banjalučkih auto-škola pokrenuli su inicijativu kako bi se našli na listi prioritetnih profesija prilikom vakcinisanja.

Milenko Jaćimović, vlasnik jedne auto-škole, kaže da su instruktori održali sastanak na kojem su razgovarali o problemima u vezi sa virusom korona, s kojima se svakodnevno susreću.

"Mi smo imali interni sastanak instruktora u Banjaluci, ali i na nivou RS. Problem je evidentan, u Banjaluci je od početka pandemije deset instruktora i pet ispitivača u komisiji za polaganje vozačkih ispita bilo pozitivno na virus korona", kazao je Jaćimović.

Kako on kaže, pandemija je uzrokovala poremećaj u procesu polaganja vozačkih ispita i osposobljavanju kandidata za vozače, jer su instruktori i ispitivači zbog velikog broja kandidata izloženi zarazi prilikom edukacija ili ispitivanja.

"Kako je osposobljavanje kandidata za vozače, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, djelatnost od posebnog društvenog interesa, mi smo došli do zaključka da bi bilo važno da, kad krene vakcinacija, naša oblast bude jedna od prioritetnih", kazao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, nisu još slali dopis Ministarstvu jer su za početak željeli da pokrenu inicijativu kako bi došli do saznanja da li postoji mogućnost da bude realizovana.

Slađan Gaković, instruktor u auto-školi "Mir", koji je bio pozitivan na virus korona i koji je imao teške simptome, kaže da bi za njihovu profesiju od velike važnosti bilo da budu među prioritetnim prilikom vakcinisanja.

"Mi svakodnevno radimo sa mladim ljudima, ali ne znamo da li su oni zaraženi ili ne. Prilikom obuke ne uslovljavamo kandidate da donesu dokaz o tome da li su pozitivni ili negativni na virus korona", rekao je Gaković.

Kako kaže, bez obzira što se pridržavaju svih obaveznih mjera, nemoguće je ispoštovati fizičku distancu jer su prinuđeni da sjede blizu kandidata.

"Zbog toga smo i pokrenuli ovu inicijativu, čiji je cilj da se instruktori i ispitivači zaštite, tj. da imaju prioritet prilikom vakcinisanja", dodao je Gaković.

Osim zdravstvenih radnika, i prosvjetni radnici bi, smatra on, trebalo da budu među prioritetnim grupama, a tako i instruktori i ispitivači jer vrše obuku, baš kao što prosvjetni radnici drže predavanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije