Društvo

Ispaljena 1.071 protivgradna raketa u RS: Grad manje harao nego ranije

Ispaljena 1.071 protivgradna raketa u RS: Grad manje harao nego ranije
Foto: N.N. | Ispaljena 1.071 protivgradna raketa u RS: Manje grada nego prethodnih godina

BANJALUKA, GRADIŠKA - Šteta od grada u poljoprivredi je manja nego prethodnih godina zahvaljujući dejstvima "Protivgradne preventive RS", ali i zbog činjenice da nije bilo velikih površina zahvaćenih gradom, što sve ide u prilog i poljoprivednicima, koji imaju prinose pšenice iznad očekivanja.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Tihomir Dejanović, direktor preduzeća "Protivgradna preventiva RS", koji ističe da za zaštitu od grada trenutno na stanju imaju 1.494 protivgradne rakete, a interventno je naručen i kontingent od 200 dodatnih raketa, što bi trebalo da bude dovoljno do kraja ove sezone.

"U ovoj sezoni bilo je raspoloživo 2.565 raketa, od čega je 1.200 nabavljeno u ovoj godini. Do danas je utrošena 1.071 protivgradna raketa za 27 dana dejstava", rekao je juče Dejanović.

Najviše protivgradnih raketa od početka sezone ispaljeno je na području Brčkog - 107, Banjaluke 95 i Bijeljine 92.

Dejanović je naglasio da je činjenica da se usljed klimatskih pojava posljednjih godina povećao broj dana s gradonosnim oblacima te da su oluje intenzivnije.

"Međutim, mi smo kvalitetnijim radom i savremenom opremom uspjeli očuvati stepen zaštite više od 50 odsto, koji se ogleda kroz manje površine zahvaćene gradom, sitniji i vodeniji grad, a često i njihov potpuni izostanak", kaže Dejanović.

Dodao je da je ovogodišnja sezona protivgradne zaštite počela 15. aprila na području 30 opština, 28 iz RS, te Brčko distrikta i Gradačca u FBiH.

"U sezonu smo ušli potpuno spremni. Na 1.100.000 hektara branjenog prostora je raspoređeno 207 klasičnih protivgradnih stanica sa strijelcima, 65 automatskih stanica i 35 generatora srebrnog jodida", dodao je Dejanović.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su ove godine manji naleti gradonosnih oblaka te da je tako i manja šteta.

"Ne znamo još u kojem je to tačno obimu, ali je šteta svakako manja, te mi u Savezu imamo i manje prijava poljoprivrednih proizvođača da su pretrpjeli štetu. Svakako da dosadašnjim stanjem u ovoj godini što se tiče štete od grada možemo biti zadovoljni, posebno imajući u vidu činjenicu da zemlje u okruženju imaju strašne probleme", rekao je Marinković.

Kako on kaže, iako je bilo manje gradonosnih oblaka, ne znači da ih nije bilo nikako, ali ističe da je "Protivgradna preventiva" imala blagovremena i pravovremena dejstva, te da bi u suprotnom šteta bila daleko veća.

Dodao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS subvencioniše osiguranje od grada.

Marinković je istakao da su poljoprivrednici zadovoljni prinosima pšenice, koji su iznad očekivanja, dok se još čeka rod kukuruza i soje.

"Dosadašnje stanje usjeva i vremenske prilike obećavaju stabilne i dobre prinose, zasad je stanje iznad očekivanja", kaže Marinković.

Božo Babić, poljoprivrednik iz Gradiške, rekao je da na njihovom području nije bilo štete od grada, te da smatra da je tome dosta doprinijela i "Protivgradna preventiva RS", koja je pravovremeno dejstvovala u situacijama kada je bilo nevremena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije