Društvo

Isplata penzija u Federaciji BiH stvorila gužve

Isplata penzija u Federaciji BiH stvorila gužve
Foto: N.N. | Isplata penzija u Federaciji BiH stvorila gužve

SARAJEVO, SANSKI MOST - U više gradova u FBiH danas je isplata penzija stvorila gužve i redove ispred banaka i bankomata, a mnogobrojni penzioneri nisu poštovali preporuke Federalnog zavoda PIO da u banke ne dolaze prije 10 sati jer im novac neće odmah ujutru biti na računima zbog procesa prebacivanja.

Penzioneri u Sanskom Mostu danas ujutru su naprosto okupirali prilaze ispred banaka i pošte nakon što je započela isplata penzija.

Ono što se moglo primijetiti jeste da veliki broj ljudi koji čeka u redovima nije poštovao preporuku o socijalnoj distanci, što bi moglo predstavljati veliki problem. Zbog toga su pripadnici policije imali pune ruke posla u nastojanju da uspostave propisane redove i razmak među samim penzionerima.

O ovome se raspravljalo i danas na sjednici Kriznog štaba Civilne zaštite Sanski Most, te je istaknuto da pripadnici bezbjednosnih službi, ali i zaposleni u svim ustanovama moraju djelovati da bi se korisnici pridržavali obaveznih mjera.

Bez obzira na preporuke nadležnih, penzioneri su i u Sarajevu poranili i napravili redove ispred banaka, te su redovi bili negdje duži, a negdje kraći, međutim ispred pojedinih poslovnica morala je da reaguje i policija.

Gužva ispred banaka bila je slika koja se mogla vidjeti i na ulicama u Tuzli, gdje na isplatu novca uglavnom čekaju penzioneri.

Tuzlanski penzioneri su uglavnom poštovali naredbe nadležnih i držali socijalnu distancu od minimalno metar i po razmaka. Međutim, pojedini nisu poštovali ovu mjeru, ali su zato svi u redovima nosili zaštitne maske i rukavice.

Velike gužve su bile i u Mostaru od ranih jutarnjih časova, ne samo ispred banaka, već i pošta i apoteka. Uglavnom su gužvu stvorila lica starija od 65 godina, koji su se nakon podizanja penzija uputili ka apotekama kako bi se snabdjeli lijekovima, a neki su dan iskoristili za šetnju.

"Ako ne stignem danas podići penziju - nije problem, važno je da sam malo izašla", rekla je za Klix jedna penzionerka.

Podsjećamo da je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite od danas do petka u periodu od osam do 12 sati dozvoljeno kretanje penzionerima, kako bi mogli podići svoje mjesečne penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije