Društvo

Isplate penziju pa tek onda kredit

Isplate penziju pa tek onda kredit
Isplate penziju pa tek onda kredit

BANJALUKA - Prilikom isplate penzija penzionerima u RS sve češća je pojava da se administrativna zabrana, odnosno rate kredita komercijalnim bankama, ne isplaćuje istog dana kada i penzija.

To praktično znači da penzioneru koji ima penziju od 300 KM, a ratu za kredit 100 KM, do desetog u mjesecu na tekući račun bude isplaćeno 200 KM, a ostalih 100 KM kao rata za kredit tek 10 ili 15 dana poslije toga. Zbog ovoga često se dešava da komercijalne banke prozivaju penzionere zbog "kašnjenja" u otplati kredita.

S ovom pojavom upoznati su i u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, gdje odgovarajući na pitanje Adama Šukala, poslanika SNS-a u Narodnoj skupštini RS, kažu da se to dešava iz razloga što je prelazak na trezorski sistem isplate penzija složen.

U ovom ministarstvu kažu da se po okončanju isplate penzija Fond PIO u roku od sedam do deset dana, a najkasnije do kraja mjeseca vrši obustavu isplata od penzija.

"Imajući u vidu složenost prelaska na ovakav vid poslovanja i uključenja preko 250.000 korisnika prava i na stotine dobavljača i pravnih subjekata za koje se vrši obustava po osnovu robnonovčanih kredita, bilo je nužno odrediti period prilagođavanja u trajanju od tri do četiri mjeseca", rekli su u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS.

U ovom ministarstvu kažu da je planirano da se isplata penzija i svih obustava vrše istovremeno te da će Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje RS u obračunu penzija za april istovremeno vršiti unos naloga za isplatu penzija i svih obustava iz trezora Republike Srpske.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije