Društvo

Pratite nas na Google news

Ispovijest majke mladića ubijenog u Dobrovoljačkoj: Živim za dan da zločince stigne kazna

Ispovijest majke mladića ubijenog u Dobrovoljačkoj: Živim za dan da zločince stigne kazna
Foto: Anadolija | Ispovijest majke mladića ubijenog u Dobrovoljačkoj: Živim za dan da zločince stigne kazna
Dragan Sladojević

BANJALUKA, SARAJEVO - Živim za dan da zločinci budu kažnjeni, te da se skine teška mrlja s pobijene djece i njihovih starješina, izjavila je Bogdana Tomović, koja je 1992. godine u napadu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izgubila sina vojnika Zdravka.

Najavu Tužilaštva BiH o novoj istrazi protiv pet lica, uključujući i Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, Tomovićeva tumači kao tračak nade.

"Očekivali smo da će ovo da se desi, odnosno da se mora ponovo istraživati i dokazati. Našu djecu prozvali su zločincima, a oni su u Dobrovoljačkoj poginuli nedužni. Zločinci su oni koji su to uradili nad njima", rekla je Tomovićeva u izjavi za "Nezavisne".

U potresnoj ispovijesti, ožalošćena majka, iznemoglog glasa, emotivnim tonom, ističe da preživljava bol koji se ne može opisati.

"Živjeću da dokažem da moje dijete i ostali nisu zločinci, već su zločinci oni koji su im to uradili. Na Sudu i Tužilaštvu je da to istraže, a mi smo tu da im pomognemo. Nadam se da ću doživjeti i pravdu dočekati", poručuje Tomovićeva, koja smatra da postoje jaki dokazi da se ovaj slučaj okonča osuđujućom presudom.

Podsjetimo, više izvora objavilo je da će istraga biti ponovo pokrenuta protiv Ganića, ali i Zaima Backovića, ratnog pomoćnika komandanta Teritorijalne odbrane BiH, te Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, izjavila je da nema puno optimizma kada je riječ o "Dobrovoljačkoj".

"Gledali smo do sada samo neizbalansirane slike u okviru pravosuđa, često uz velike upitnike, sumnju i opravdane strahove da su određeni procesi i odluke bili politički motivisani. Ostaje da se vidi... Željela bih reći nešto optimističnije, ali bojim se da nisam pretjerani optimista", poručila je Cvijanovićeva.

Lider DNS-a Marko Pavić smatra da je odlukom o ponovnom otvaranju istrage potvrđeno da je u ranijem slučaju obustavljanja istrage "sudila politika".

"U pravosuđu sudi pravo, a ovdje je sudila politika", ističe Pavić.

Božica Živković-Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, smatra da je ispravan potez o ponovnom otvaranju istrage protiv pet lica u ovom predmetu.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, kaže da treba sve učiniti da se u ovom slučaju podigne optužnica i da odgovaraju oni koji su pobili nevine ljude.

"Dobrovoljačka ulica je specifična i bila je napad na mir u BiH, podmukao čin. Ovaj slučaj trebalo bi da bude primjer u pravnoj istoriji da se to ne ponavlja i da se više ne smije tolerisati", rekao je Savčić.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, podsjeća da je Velika Britanija spasila Ejupa Ganića, koji je ranije bio uhapšen u Londonu u vezi s ovim slučajem.

"Sud BiH konačno mora stati na stranu pravde", poručio je Dukić.

Banjalučki advokat Milan Petković smatra da je ovaj slučaj prilika i da pravosuđe na nivou BiH napokon pokaže da je spremno da procesuira i odgovorne za zločine nad Srbima u najvećim predmetima.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, te Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je, takođe kao pripadnik JNA, ubijen 2. maja 1992. godine u Sarajevu.

U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije