Društvo

Istočno Sarajevo će isporučivati vodu Sarajevu

Istočno Sarajevo će isporučivati vodu Sarajevu
Foto: Ilustracija | Istočno Sarajevo će isporučivati vodu Saraejvu

SARAJEVO - Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić u neformalnom razgovoru s ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senadom Hasanspahićem postigao je dogovor da dva komunalna vodovodna preduzeća Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo i Vodovod i kanalizacija Sarajevo naprave međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo potvrdio je Feni načelnik Ćosić.

Navodi da bi ovih dana taj sporazum trebao da bude realizovan te da je riječ o dogovoru koji je "prilično čvrst" i podrazumijeva isporuku svih viškova vode koje Vodovod Istočno Sarajevo ostvaruje na izvorištu Tilava prema Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo.

"Isporuka će se vršiti kroz rekonstruisani cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom", utvrdio je načelnik Ćosić, izrazivši zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

Dodaje i da ga je direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić informirao da su započeli razgovore i da se vrše pripreme u vezi s potpisivanjem ugovora.

"Nakon medijske priče vidim da su ljudi u Sarajevu ovo ozbiljno shvatili i na nama predstoji da pokažemo ozbiljnost u pogledu isporuke vode i da sve ono što smo preuzeli potpisanom obavezom i ispoštujemo", naglasio je Ćosić.

Direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo Jovan Katić potvrdio je u razgovoru za Fenu da je prošle sedmice održan sastanak predstavnika Vodovoda Istično Sarajevo i Vodovoda Sarajevo, te da je prethodno održana sastanak ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosića gdje je dogovoreno da krenu određene količina vode prema Sarajevu.

"Na sastanaku s predstavnicima Vodovoda Sarajevo dogovorili smo da se uđe u proces ponovnog ispiranja cjevovoda i dovođenja u ispravno stanje gdje bi se poslije definisale količine koje bi Istočno Sarajevo moglo da transportuje prema Vodovodu Sarajevo. Počelo je ispiranje cjevovoda, a nakon toga bit će potpisan ugovor između dva vodovodna preduzeća, zatim definiranje količina vode i cjene", pojašnjava Katić.

Navodi da će ispiranje cjevovoda trajati do nedjelje i da bi nakon toga Vodovod Sarajevo trebalo da izvrši uzorkovanje vode kako bi se pokazala njena ispravnost, a potom bi uslijedilo potpisivanje sporazuma s Vodovodom Sarajevo.

Govoreći o količini vode koju će KP Vodovod Istočno Sarajevo moći isporućiti Sarajevu, Katić kaže kako se radi o 50-60 litara u sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije