Društvo

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put
Foto: Ilustracija | Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put
Nataša Tadić

LUKAVAC - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona sprovodi istragu u vezi sa eksplozijom rezervoara i isticanjem onečišćene tekućine u lukavačkom "Glopas Ispat Koksnoj industriji" (GIKIL) u kojoj su tri radnika povrijeđena, dok su četiri vatrogasca tražila medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka. Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče, gdje se izlio dio tekućine.

Kako su kazali iz GIKIL-a, sigurnosna situacija je sada pod kontrolom, a nesreća se dogodila tokom varenja na jednom od rezervoara, prilikom čega je došlo do rasta pritiska, a koji je uzrokovao i njegovo urušavanje. Tom prilikom povrijeđena su tri radnika, od kojih jedan teže.

Osim toga, tada je iscurilo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču. Istragu o ovoj nesreći vode inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Tuzlanskog kantona.

"Na terenu su stručne službe, federalni vodni i okolišni inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, a po nalogu tužitelja i vještak hemijske struke koji utvrđuje sastav onečišćene tekućine. Tužilaštvo u svojoj nadležnosti nadzire istragu i ona uveliko zavisi od nalaza, mišljenja i analiza stručnih službi", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Inače ovo tužilaštvo  zajedno sa MUP-om  TK i navedenim stručnim službama, u formiranim istražnim timovima tužilaca, istražitelja i stručnih lica, već od početka ove godine, uz pripreme koje su počele i krajem 2017. godine, radi na većim predmetima koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači na području TK.

Ekološke katastrofe i incidenti u Lukavcu sve su učestaliji. Najsvježiji primjer ekološke katastrofe u Lukavcu je onaj iz aprila kada je u krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam soda"  došlo do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda te su tom prilikom velike količine tekućine istekle su u rijeku Spreču. Javnosti još nije poznato je li ko odgovarao za to, kao i za sve druge incidente koji zagađuju Lukavac i rijeku Spreču.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije