Društvo

Pratite nas na Google news

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put
Foto: Ilustracija | Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put
Nataša Tadić

LUKAVAC - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona sprovodi istragu u vezi sa eksplozijom rezervoara i isticanjem onečišćene tekućine u lukavačkom "Glopas Ispat Koksnoj industriji" (GIKIL) u kojoj su tri radnika povrijeđena, dok su četiri vatrogasca tražila medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka. Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče, gdje se izlio dio tekućine.

Kako su kazali iz GIKIL-a, sigurnosna situacija je sada pod kontrolom, a nesreća se dogodila tokom varenja na jednom od rezervoara, prilikom čega je došlo do rasta pritiska, a koji je uzrokovao i njegovo urušavanje. Tom prilikom povrijeđena su tri radnika, od kojih jedan teže.

Osim toga, tada je iscurilo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču. Istragu o ovoj nesreći vode inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Tuzlanskog kantona.

"Na terenu su stručne službe, federalni vodni i okolišni inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, a po nalogu tužitelja i vještak hemijske struke koji utvrđuje sastav onečišćene tekućine. Tužilaštvo u svojoj nadležnosti nadzire istragu i ona uveliko zavisi od nalaza, mišljenja i analiza stručnih službi", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Inače ovo tužilaštvo  zajedno sa MUP-om  TK i navedenim stručnim službama, u formiranim istražnim timovima tužilaca, istražitelja i stručnih lica, već od početka ove godine, uz pripreme koje su počele i krajem 2017. godine, radi na većim predmetima koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači na području TK.

Ekološke katastrofe i incidenti u Lukavcu sve su učestaliji. Najsvježiji primjer ekološke katastrofe u Lukavcu je onaj iz aprila kada je u krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam soda"  došlo do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda te su tom prilikom velike količine tekućine istekle su u rijeku Spreču. Javnosti još nije poznato je li ko odgovarao za to, kao i za sve druge incidente koji zagađuju Lukavac i rijeku Spreču.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije