Društvo

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put

Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put
Foto: Ilustracija | Istraga nakon novog onečišćenja u GIKIL-u: Lukavac zagađen po ko zna koji put

LUKAVAC - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona sprovodi istragu u vezi sa eksplozijom rezervoara i isticanjem onečišćene tekućine u lukavačkom "Glopas Ispat Koksnoj industriji" (GIKIL) u kojoj su tri radnika povrijeđena, dok su četiri vatrogasca tražila medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka. Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče, gdje se izlio dio tekućine.

Kako su kazali iz GIKIL-a, sigurnosna situacija je sada pod kontrolom, a nesreća se dogodila tokom varenja na jednom od rezervoara, prilikom čega je došlo do rasta pritiska, a koji je uzrokovao i njegovo urušavanje. Tom prilikom povrijeđena su tri radnika, od kojih jedan teže.

Osim toga, tada je iscurilo 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču. Istragu o ovoj nesreći vode inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Tuzlanskog kantona.

"Na terenu su stručne službe, federalni vodni i okolišni inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne službe inspekcije, a po nalogu tužitelja i vještak hemijske struke koji utvrđuje sastav onečišćene tekućine. Tužilaštvo u svojoj nadležnosti nadzire istragu i ona uveliko zavisi od nalaza, mišljenja i analiza stručnih službi", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Inače ovo tužilaštvo  zajedno sa MUP-om  TK i navedenim stručnim službama, u formiranim istražnim timovima tužilaca, istražitelja i stručnih lica, već od početka ove godine, uz pripreme koje su počele i krajem 2017. godine, radi na većim predmetima koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivači na području TK.

Ekološke katastrofe i incidenti u Lukavcu sve su učestaliji. Najsvježiji primjer ekološke katastrofe u Lukavcu je onaj iz aprila kada je u krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam soda"  došlo do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda te su tom prilikom velike količine tekućine istekle su u rijeku Spreču. Javnosti još nije poznato je li ko odgovarao za to, kao i za sve druge incidente koji zagađuju Lukavac i rijeku Spreču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije