Društvo

Istraga protiv vojnika Mirze Džidića traje, žrtva napustila zemlju

Istraga protiv vojnika Mirze Džidića traje, žrtva napustila zemlju
Istraga protiv vojnika Mirze Džidića traje, žrtva napustila zemlju

SARAJEVO, BANJALUKA - Sramotan je izostanak reakcije institucija u slučaju vojnika Mirze Džidića, koji je pozvao na silovanje novinarke Lejle Čolak zbog iznesenog stava, a ona se morala iseliti iz BiH, istakli su predstavnici udruženja za ljudska prava i medijskih udruženja.

I dok je novinarka zbog prijetnji i straha morala napustiti državu i potražiti novo utočište, protiv vojnika još nisu završene istražne radnje.

Iz Ministarstva odbrane BiH kratko kažu da još nisu završili istražne radnje pokrenute protiv vojnika iz Zenice, nakon što je na njegovom Facebook profilu prije dva mjeseca objavljen poziv za silovanje Lejle Čolak. I dalje se čeka na ishod po građanskom osnovu, s obzirom na to da je u Kantonalnom tužilaštvu u toku utvrđivanje krivične odgovornosti Džidića.

Ovoj instituciji još početkom septembra je policija KS dostavila neophodnu dokumentaciju nakon što je novinarka prijavila prijetnje.

"Poražavajuće je sa kakvom lakoćom i selektivnim pristupom se odnosimo prema slučaju prijetnje silovanjem i polemišemo o tome, dok je žrtva napustila državu", rekao je Dejan Lučka, direktor banjalučkog Centra za ljudska prava, komentarišući slučaj.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja "BH novinari", kaže da iako je bh. novinarka na društvenim mrežama iznijela lično mišljenje o percepciji i transparentnosti religije u BiH, baš na njenom primjeru svjedočimo lošem profesionalnom statusu u zemlji i nepoznavanju temeljnih principa zaštite ljudskih prava i slobode govora.

"Mi smo ovdje imali stravično produženo nasilje nad žrtvom i to putem brojnih portala. Zatim, skandalozno reducirano razumijevanje temeljnih vrijednosti ljudskih prava, njihovo masovno selektivno tumačenje. Zapravo, sve vrijeme imamo jedan sramotan izostanak reakcije institucija", rekla je Rudićeva.

Dodala je kako je neprihvatljivo načelno osuđivati gnusne pozive na silovanje, a zatim postaviti pitanje njihovog uzroka.

Kodeks ponašanja vojnih lica u BiH utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja u toku njihovog obavljanja službe, kao i van nje, pa bi prema tome, u oba slučaju,  za svakog vojnika trebalo da budu predviđene sankcije od suspenzije do isključivanja iz službe.

"Činjenica da Mirza nije sankcionisan samo je simbol i manifest stanja u kojem se država nalazi. Sistem nas, nažalost, kolektivno uči da prijetnje tolerišemo. A,  one nisu u redu, nisu normalna pojava i svako treba da snosi odgovornost za svoje postupke", kazala je Lejla Čolak na želeći da govori o zemlji u kojoj se sada nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije