Društvo

Istražioci MUP RS "češljaju" Fond zdravstvenog osiguranja

Istražioci MUP RS "češljaju" Fond zdravstvenog osiguranja
Foto: Arhiva | Istražioci MUP RS "češljaju" Fond zdravstvenog osiguranja

BANJALUKA - MUP Republike Srpske detaljno provJerava tendersku dokumentaciju kako bi utvrdili da li je prekršen zakon u višemilionskom međunarodnom tenderu Fonda zdravstvenog osiguranja oko nabavke Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema RS (IZIS), saznaje “Blic”.

Provjera je pokrenuta nakon anonimne prijave koja je dostavljena MUP RS, a ukoliko se utvrde nepravilnosti biće pokrenuta i zvanična istraga oko višemilionskog posla Fonda vezanog za uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica u RS.

Ovu informaciju kratko su potvrdili u MUP RS.

- Uprava kriminalističke policije zaprimila je anonimnu prijavu o navodnim nepravilnostima prilikom sprovođenja postupka javne nabavke, odnosno međunarodnog tendera za nabavku Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srpske (IZIS). S tim u vezi, Uprava kriminalističke policije preduzela je mjere i radnje na utvrđivanju svih relevantnih činjenica i okolnosti- naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS bili su nešto detaljniji, ali su svojim odgovorom takođe potvrdili da su nešto “kuva” oko milionskog tendera.

- Uprava kriminalističke policije MUP RS zatražila je od Fonda zdravstvenog osiguranja RS informaciju u vezi sa procedurom javne nabavke uvođenja Integisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), kao i da im se dostavi tenderska dokumentacija u vezi sa ovim postupkom - odgovorili su iz FZO RS.

Objašnjavaju da nadležne službe Fonda trenutno pripremaju dokumentaciju koja će u narednom periodu biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

U Fondu su naveli da inspektori MUP nisu izuzimali dokumentaciju, niti saslušavali radnike Fonda, već je u cilju službene provjere koju MUP vrši, zatražena dokumentacija.

- Fond zdravstvenog osiguranja RS podržava rad MUP RS i stojimo im na raspolaganju za sve što im je potrebno u vezi sa postupkom uvođenja IZIS. U interesu Fonda je da se ovaj projekat koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, sprovede u potpunosti u skladu sa zakonom i transparentno - zaključeno je u odgovoru Fonda na upit “Blica”.

Ujedno objašnjavaju da će IZIS značajno smanjiti troškove u zdravstvu, poboljšati zdravstvenu kontrolu pacijenata, kao i kontrolu troškova, te doprinijeti djelotvornijem sistemu zdravstvene zaštite u cjelini.

Ugroženi lični podaci

Prema nezvaničnim informacijama jedna od firmi koja bi trebala biti uključena u IZIS ima sjedište u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, a na njenom serveru bi navodno bili smješteni svi lični podaci korisnika zdravstvenog osiguranja, pa se postavlja pitanje o mogućim zloupotrebama tih podataka.

Međutim, iz FZO RS uvjeravaju da će server sa podacima biti smješten u Fondu, a o zaštiti podataka će se kako kažu, strogo voditi računa.

(blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije