Društvo

Iz "Puteva RS" potvrđeno "Nezavisnim": Stećci nisu pomjereni, uklonjeni niti porušeni

Iz "Puteva RS" potvrđeno "Nezavisnim": Stećci nisu pomjereni, uklonjeni niti porušeni
Foto: Facebook/Foča i njena lijepa sela | Iz "Puteva RS" potvrđeno "Nezavisnim": Stećci nisu pomjereni, uklonjeni niti porušeni

BANJALUKA - Prilikom krčenja šiblja i niskog rastinja na trasi budućeg magistralnog puta Gacko-Foča, radnici preduzeća "Mrkonjić putevi" naišli su na određene kamene ostatke, ali ih nisu pomjerali, rušili niti uklonili, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz "Puteva Republike Srpske".

Podsjećamo da su jutros mještani sela Šadići kod Foče naveli da je prethodnih dana oskrnavljen veliki broj stećaka u ovom selu, te su ogorčeno komentarisali kako je napravljena velika šteta.

Naime, kako su pojasnili iz "Puteva RS", izvođač radova izgradnje nove trase magistralnog puta M1-109, Gacko – Foča je preduzeće "Mrkonjić putevi", a u prethodnih nekoliko dana krčili su šiblje i nisko rastinje na trasi budućeg novog magistralnog puta, a nakon što je šiblje raskrčeno, uočeno je da se u putnom pojasu nalaze kameni ostaci.

"Oni nisu dirani niti rušeni, nego je samo oko njih raskrčeno šiblje i nisko rastinje. Trasa budućeg magistralnog puta prolazi u neposrednoj blizini pomenute lokacije, ali je izvođač prilikom rasčišćavanja terena naišao na određene kamene ostatke koje nije pomjerao niti srušio, nego je nakon čiščenja šiblja iste našao tu i ne uklanja ih", kazali su iz "Puteva RS".

Ističu da je projektant prilikom izrade projektne dokumentacije dobio stručno mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture da se na planiranoj trasi saobraćajnice i mosta ne nalaze dobra u postupku zaštite.

Vezane vijesti:

Oskrnavljeni stećci kod Foče (FOTO)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije