Društvo

Iz Turske dolaze u BiH da abortiraju

Iz Turske dolaze u BiH da abortiraju
Iz Turske dolaze u BiH da abortiraju
D. Raduški

SARAJEVO - Kompanija "Barracuda Tour Company" iz Istanbula prije dvije sedmice počela je da organizuje turistička putovanja čiji je cilj izvođenje abortusa u stranoj zemlji, a jedna od veoma popularnih destinacija je BiH, gdje četiri dana, tri noćenja i abortus koštaju 600 dolara.

Uz obilazak grada i abortus, ženama je omogućen i oporavak, nakon čega se vraćaju kući kao da se ništa nije desilo. Za nepune dvije nedjelje čak 16 Turkinja odlučilo je da uplati ove aranžmane, a sve u želji da u tajnosti abortiraju.

Bolnice sa kojima kompanija sarađuje u inostranstvu jedino žele nalaz njihovog ljekara iz Turske, a nije potrebna neka dodatna medicinska dokumentacija. "Barracuda Tour" ugovore ima sa jednom klinikom na Kipru, tri na Krimu i po jednom klinikom u BiH i Engleskoj.

Cem Polatoglu, vlasnik agencije koja organizuje ovakve ture, kaže da "kada je nešto zabranjeno ili teško ostvarivo, uvijek se nađe rješenje".

"Mi, kao turistički operateri, koristimo tu situaciju", rekao je on i dodao da se njegova kompanija već godinama bavi zdravstvenim turizmom, te da već unaprijed imaju rasprodato osam tura za Kipar, pet za Krim i tri ture za BiH.

Slična tura u Krimu košta 370 dolara, dok je posjeta, uz abortus, Engleskoj najskuplji aranžman i košta oko 1.873 dolara.

"Sve žene koje koriste naše usluge su mlađe od 35 godina. Imamo pozive iz svih krajeva Turske, ali najviše ih je iz Istanbula. One odlaze da abortiraju van zemlje jer ne žele da ih osuđuje porodica ili prijatelji zbog toga što čine", kaže Polatoglu. 

Inače, posljednjih dana aktuelna je debata o zakonu kojim bi se zabranio abortus u Turskoj, a strah od mogućih zakonskih posljedica već je obuzeo mnoge Turkinje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije