Društvo

Izbor za reis-ul-ulemu sužava se na tri imena

Izbor za reis-ul-ulemu sužava se na tri imena
Foto: Ilustracija | Izbor za reis-ul-ulemu sužavaju se na tri imena

​SARAJEVO - Uz Huseina ef. Kavazovića, aktuelnog reis-ul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u BiH, uslove za poglavara IZ ispunjavaju i Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović, s tim što će ove subote izbor biti sužen na tri imena.

Smajić je, inače, aktuelni zamjenik reis-ul-uleme, Dedović je muftija mostarski, dok je Zukorlić poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), a bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Faruk Hašimović, sekretar Sabora IZ u BiH, rekao je za "Nezavisne" da je Sabor na sjednici održanoj 24. avgusta u Sarajevu, a u skladu s Ustavom i normativnim aktima IZ u BiH, imenovao dvije komisije: Komisiju za sprovođenje izbora za reis-ul-ulemu i Komisiju za evidentiranje kandidata.

Komisija za evidentiranje kandidata za reis-ul-ulemu razmatra evidentirane kandidature i utvrđuje da li je dostavljena propisana dokumentacija za svakog kandidata i da li oni ispunjavaju uslove za poglavara IZ u BiH.

Nakon što je Komisija razmotrila evidentirane kandidature, utvrdila je da četiri spomenuta kandidata ispunjavaju propisane uslove.

Safet Softić, predsjednik Sabora, za ovu subotu zakazao je sjednicu Sabora na kojoj će se nakon izlaganja programa svakog kandidata tajnim glasanjem utvrditi kandidatska lista od tri kandidata.

"Kada se utvrdi kandidatska lista, predsjednik Sabora je dužan zakazati sjednicu izbornog tijela za izbor reis-ul-uleme, koja će se održati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu polovinom oktobra", najavio je Hašimović.

Podsjetimo, druga redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u BiH održana je krajem avgusta, a Husein ef. Kavazović, aktuelni reis-ul-ulema IZ u BiH, komentarišući odluku o raspisivanju izbora za novog reis-ul-ulemu izjavio je da je to važna odluka.

"Pređeni put od skoro stoljeće i po obavezuje nas da tradiciju izbora reis-ul-uleme ljubomorno čuvamo i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodimo.  Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice. Ohrabrimo sve one koji imaju znanje i čvrstinu karaktera, a uz to su vrijedni da se kandidiraju i ponude viziju okupljanja snaga u zajednici", naveo je tada Kavazović.

Poželio je da izbor za poglavara Islamske zajednice u BiH protekne u dobroj atmosferi razmjene mišljenja, ideja i stavova.

"Pomozimo kandidatima da se predstave našoj zajednici, jer ćemo tako pokazati svoje islamske vrijednosti koje baštinimo i za koje se zalažemo", istakao je aktuelni reis-ul-ulema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije