Društvo

Izgraditi kapelu na mjestu stradanja Srba u Mathauzenu

LINC - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da očekuje da će biti izgrađena kapela na vojničkom groblju u Mathauzenu kod Linca u Austriji, gdje je sahranjeno 8.000 Srba između 1914. i 1918. godine.

Dodik, koji je danas u okviru aktivnosti obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata posjetio ovo groblje, naveo je da tu ne postoje vidljiva obilježja, osim jasnih evidencija koje je vodila tadašnja uprava logora.

"Srbija ni Republika Srpska nisu uspjele 100 godina da tamo naprave obilježje ili kapelu, već postoji samo jedan krst koji je znak da bi tu trebalo da bude izgrađena kapela u nekom narednom vremenu", naglasio je Dodik.

On je rekao da je na tom mjestu u Mathauzenu sahranjeno 8.000 srpskih vojnika a nedaleko odatle na drugom groblju sahranjeno je oko 3.000 srpskih vojnika.

"Nedaleko od tih grobalja formiran je zloglasni logor u Drugom svjetskom ratu Mathauzen, u kome su bili deportovani mnogi ljudi sa naših prostora, gdje zvanično postoji evidencija o 5.000 ubijenih Srba, što govori da je to stradalničko mjesto za Srbe kroz istoriju", naveo je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi bili na strani pobjednika u dva svjetska rata, ali da je činjenica da su hiljade Srba stradale na mnogim drugim mjestima, od Šušnjara kod Sanskog Mosta, od Jasenovca, Korićke jame kod Bileće, do Prebilovaca i Broda na Drini gdje je u jednom danu ubijeno 6.000 Srba.

Prema njegovim riječima, to govori da su Srbi bili meta raznih zločinaca i zločinačkih pohoda i da su kroz istoriju narod koji je najviše stradao na Balkanu, jer je to možda narod koji je najviše smetao na ovom prostoru.

"Moj današnji odlazak u Mathauzen bio je prilika da se podsjetimo i vratimo sjećanja na činjenicu da je na samo jednom mjestu sahranjeno 8.000 srpskih vojnika koje je zarobila Austro-Ugarska i deportovala na to mjesto, a tamo nisu bili hranjeni, mnogi su, kako piše u zatvorskim knjigama, umrli od iscrpljenosati, gladi, a kasnije bolesti koje su zavladale", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije