Društvo

Izgradnja zatvora u Bijeljini teče prema planu

Izgradnja zatvora u Bijeljini teče prema planu
Foto: InfoBijeljina | Izgradnja zatvora u Bijeljini teče po planu

BIJELJINA - Rukovodstvo Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina, na čelu sa direktorom Milenkom Gajićem, izvršilo je obilazak radilišta u Golom Brdu gdje je u toku izgradnja novog zatvora.

U razgovoru sa predstavnicima izvođača radova rukovodstvo je upoznato sa dosadašnjim poslovima na izgradnji, planom rada za naredni period i dinamikom postavljenih rokova izgradnje.

Direktor Milenko Gajić istakao je, da je zadovoljan kako napreduju radovi i samom dinamikom poštovanja zadatih rokova. Završetak radova planiran je za avgust 2020. godine, izvođačima na ruku idu povoljne vremenske prilike tako da je izvjesno da će se gradnja završiti u zadatom roku.

Izgradnja novog zatvora u Bijeljini započela je 2009. godine kada je u  prvoj fazi izgrađen ogradni zid sa osmatračnicama, objekat pritvorske jedinice i prijavnica na ulazu u kompleks zatvora. Sredstva u iznosu od oko 2.000.000 KM za izgradnju prve faze obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Druga faze izgradnje podrazumijeva izgradnju svih objekata i infrastrukture koji su predviđeni projektnom dokumentacijom. Drugu fazu izgradnje finansira Evropska Unija putem IPA fonda.

Radovi na drugoj fazi započeli su 15. avgusta prošle godine, a rok za završetak radova je jedna godina. Po završetku radova Bijeljina će dobiti jedan od najmodernijih zatvorskih kompleksa u BiH kapaciteta 250 osoba, kapacitet bi na taj način bio povećan za 100 odsto.

Iza Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina je uspješna godina u kojoj su isunjene sve obaveze i zadaci planirani za 2019. godinu.

"Postignutim rezultatima u procesu sprovođenja pravosnažnih sudskih odluka koje se tiču izvršenja kazne zatvora možemo biti u potpunosti zadovoljni jer u proteklog godini nismo imali problema u radu, niti zloupotreba pogodnosti od strane zatvorenika. Privredna jedinica '3. Maj', koja posluje u sklopu naše ustanove, u 2019. godini ostavrila je rekordne rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, stočarstvu i ugostiteljskim uslugama. Posebna pažnja se poklanja edukaciji zaposlenog osoblja u skladu sa programom obuke Ministarstva pravde Republike Srpske i međunarodnim standardima", rekao je za InfoBijeljina Milenko Gajić, direktor KPZ Bijeljina.

Kako dodaje Gajić, dio stručnog osoblja učestvuje u radu radnih grupa Savjeta Evrope koje se bave obukom iz oblasti izvršenja kazne zatvora, a koje se tiču poštovanja ljudskih prava i rada sa posebnim kategorijama zatvorenika.

"U 2020. godini nas očekuje povećan obim poslova zbog završetka radova na izgradnji novog zatvora, te nekih novih projekata koji se tiču proširenja poslova privredne jedinice, a između ostalog odnose se i na početak izgradnje nove farme za stočarsku proizvodnju. Uz dobar plan i stručno osoblje ne sumnjamo u realizaciju svih postavljenih zadataka u narednom periodu", zaključio je Gajić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije