Društvo

Izlile se rječice na području Semberije i Majevice, građani pozvani na oprez

Izlile se rječice na području Semberije i Majevice, građani pozvani na oprez
Foto: InfoBijeljina | Izlile se rječice na području Semberije i Majevice, građani pozvani na oprez

BIJELJINA - Na području Semberije i Majevice usljed obilnih padavina izlile su se rječice Modran, Janja, Gnjica i Lukavac, a zbog najavljene nepovoljne hidrološke situacije i narednih dana može se očekivati nestabilnost ovih bujičnih vodotokova, zbog čega je neophodan oprez stanovnika koji žive u njihovoj blizini, saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Iz "Voda Srpske", čiji su stručni timovi danas obišli kritične lokacije, upozorili su da je neophodno da građani koji žive pored bujičnih vodotokova preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od bujičnih poplava.

U saopštenju se navodi da je zatvorena ustava u Janji kako bi se zaustavio dotok vode iz Drine u kanalski sistem u Semberiji i da bi se uvećali kapaciteti kanalskog sistema za prijem unutrašnjih voda.

U donjem toku Drine i Save na području Semberije tokom dana primjetan je rast vodostaja, ali su izmjerene vrijednosti ispod kota redovne odbrane od poplava.

Poslije obilnih padavina protekle noći došlo je do naglog porasta i izlivanja bujičnih vodotoka u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i narednih dana se očekuju nestabilne vremenske prilike u svim dijelovima Srpske zbog čega je, u zavisnosti od količine padavina, moguć nagli rast i izlivanje bujičnih vodotokova.

Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed odrediti tačne lokacije obilnih padavina, a količina padavina će znatno da varira. U takvoj situaciji sigurno se može očekivati nagli rast i izlivanje pojedinih bujičnih vodotokova u Republici Srpskoj, dodaju iz "Voda Srpske". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije