Društvo

Izložba o tragičnoj sudbini sela Međeđa

Izložba o tragičnoj sudbini sela Međeđa
Izložba o tragičnoj sudbini sela Međeđa

KOZARSKA DUBICA – U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u selu Međeđa kod Kozarske Dubice otvorena je izložba pod nazivom "Ustaški zločin genocida u selu Međeđa, 1941-1945. godine".

Riječ je o samostalnoj izložbi, autora Tanje Tuleković, kustosa u Spomen-području Donja Gradina, o tragičnoj sudbini najstradalnijeg sela pod Prosarom.

“Dokumenti, faksimili, fotografije, spiskovi žrtava i svjedočenja preživjelih svjedoka oživljajvaju najteži period u istoriji tog sela. Za vrijeme takozvane NDH od 1941. do 1945. godine selo Međeđa dalo je 1.075 žrtava, od tog broja 119 je boraca i 956 žrtava ustaškog zločina genocida. Potpuno je ugašeno 46 ognjišta”, rekla je Tulekovićeva.

Ona je podsjetila da 70 godina poslije tog događaja selo Međeđa nije dostiglo ni približan broj stanovnika koje je imalo.

Prema njenim riječima, vrijedan metod u istraživanju tog zločina je verbalno svjedočanstvo danas vrlo rijetkih preživjelih svjedoka.

Ova izložba je rezime, ali i najava promocije knjige iste autorice pod nazivom "Knjiga iz tišine: Ustaški zločin genocida u selu Međeđa, 1941-1945. godine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije