Društvo

Izložba posvećena ratnom putu Prvog bataljona Vojne policije

Izložba posvećena ratnom putu Prvog bataljona Vojne policije
Foto: Jelena Đurđević | Izložba posvećena ratnom putu Prvog bataljona Vojne policije

BANJALUKA - U Banskom dvoru u Banjaluci otvorena je izložba "Da se ne zaboravi", koja je posvećena ratnom putu Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa.

"Cilj nam je da ovom izložbom pokažemo našoj djeci grada Banjaluke, a poslije ćemo nastojati da obiđemo još opština u RS kako bismo im pokazali zbog čega su njihovi očevi išli u rat", objasnio je Dragan Talić, predsjednik Udruženja prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa.

Dodao je da su u nedjelju u Kasarni "Kozara" obilježili 27 godina od osnivanja tog bataljona i da su tim povodom organizovali ovu izložbu.

Izloženi su predmeti, karte i uniforme ovog bataljona, te fotografije mjesta na kojima su se odvijali ovi događaji u RS.

"Bataljon Vojne policije je bio veoma mlada jedinica, koja je kroz svoj ratni put imala 68 žrtava, više od 400 ranjenih, a ovo je jedinica koja je dva puta odlikovana za svoje učešće u ratu", naglasio je Talić.

Dodao je da će izložba biti otvorena sedam dana.

"Kroz izložbu je zamišljeno da učesnici nekih događaja dođu i pričaju kako je to bilo", zaključio je Talić.

Đorđe Malić, autor izložbe, rekao je da je izložba rađena u cilju očuvanja kulture i sjećanja.

"Na izložbi će posjetioci prvi put imati priliku da vide eksponate kao što su ratne karte. Izložba je pripremana dugo, bilo je dosta potresnih priča, šaljivih priča, ali sve je to urađeno s ciljem da se ne zaboravi ko smo, šta smo i čiji smo", istakao je Malić.

Darko Đurić, pripadnik jedinice od 1992. godine, kada je i ranjen na svojoj prvoj akciji, rekao je da ova izložba u njemu pokreće mnogo emocija.

"Ranjen sam 1992. godine, kada sam imao 18 i po godina", kazao je on i dodao da na izložbi ima mnogo fotografija koje nikada nisu objavljene.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije