Društvo

Izveden planinarski uspon na Crni vrh: Marširalo 500 planinara

Izveden planinarski uspon na Crni vrh: Marširalo 500 planinara
Foto: N.N. | Izveden planinarski uspon na Crni vrh: Marširalo 500 planinara

BOSANSKI PETROVAC - Više od 500 planinara i ljubitelja prirode iz 15 planinarskih udruženja sa područja Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, sudjelovalo je na jubilarnom, 10. "Grmečkom maršu".

Radi se o planinarskom usponu na Crni vrh, najvišu geografsku tačku na ovoj planini, čija visina iznosi 1.605 metara.

Organizatori marša bili su Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", koje postoji i djeluje u Banjaluci, te nekoliko društava planinara, dok su pokrovitelji bili opština Drinić i Planinarski savez Republike Srpske.

"Ovom prilikom moramo zahvaliti i stanovnicima sela Bravsko, nadomak Bosanskog Petrovca, gdje je bila i polazna tačka odakle se krenulo ka najvišem grmečkom vrhu. Oni su se potrudili da sve učesnike ugoste na najbolji mogući način i snabdiju ih svim što je potrebno", saopštili su organizatori.

Inače, ovaj događaj ima i svoju istorijsku simboliku, jer se održava u znak sjećanja na partizanske borce u Drugom svjetskom ratu koji su pružili snažan otpor fašističkom neprijatelju na početku Četvrte ofanzive, u februaru 1943. godine, i odbranili slobodnu teritoriju na području Grmeča.

Nakon što je slomljena pomenuta ofanziva, stvoreni su preduslovi za oslobađanje Sanskog Mosta i cijelog podgrmečkog kraja, što se i dogodilo u oktobru 1943. godine.

Uspon na Crni vrh trajao je nekoliko sati i tom prilikom su učesnici prešli stazu ukupne dužine oko 16 kilometara, a u višim planinskim područjima kretanje je otežavao snijeg.

Cilj događaja je prvenstveno promocija planinarstva i sportskog života, ali i prirodnih ljepota Grmeča, posebno u doba pandemije virusa korona.

Ideja se rodila ranijih godina, kada je jedna mala grupa planinara redovno organizovala uspon na Crni vrh, nakon čega se pokušalo i uspjelo sve omasoviti. "U početku nas je bilo nekoliko desetina, a sada je već više stotina ljudi i sve je preraslo u jednu lijepu manifestaciju", kažu organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije