Društvo

Izvedena minimalno invazivna operacija kuka na UKC-u RS

Izvedena minimalno invazivna operacija kuka na UKC-u RS
Foto: Ustupljena fotografija | Izvedena minimalno invazivna operacija kuka u Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC RS
N.N.

BANJALUKA - Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju uradio je operaciju ugradnje vještačkog kuka tj. aloartroplastike kuka koristeći minimalno invazivni prednji pristup kuku.

Riječ je o operativnom zahvatu koji se u stranoj literaturi obično naziva DAA (direct anterior approach) ili AMIS (anterior minimally invasive surgery). Trenutno se ovaj tip operacije u Republici Srpskoj radi jedino u Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC Republike Srpske.

Kod prednjeg minimalno invazivnog pristupa se ne pravi rez na mišićima, već se kuku pristupa kroz prostor između mišića. Na ovaj način mišići koji služe kao stabilizatori kuka za normalnu funkciju kuka pri hodu i ostalim pokretima ostaju u stanju kao i prije operacije. Kod ostalih hirurških pristupa koji se koriste prilikom ugradnje vještačkog kuka da bi hirurg pristupio kuku mora da pravi rezove na  tetivama mišića i /ili mišice što znatno usporava postoperativni oporavak pacijenta.

Prednosti navedene operacije su višestruke i dokazane, te prikazane u naučnim radovima. Neke od njih su: manji postoperativni bol, manji gubitak krvi, potreba za transfuzijom krvi je veoma rijetka, ubrzana je rehabilitacija, oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima je brži, operativni ožiljak je manji, kraći je ostanak u bolnici, manja je mogućnost produženja operisane noge. Najbitnije prednosti su veća stabilnost kuka tako da je mogućnost postoperativnog isčašenja kuka svedena na minimum kao i prevencija hramanja.

Za razliku od ostalih pristupa kod prednjeg pristupa ne preporučuju nikakva postoperativna ograničenja funkcionisanja operisane noge, a takođe nisu potrebne nikakve modifikacije u kući kao sto su povišice za stolice i sl.

Pacijent nakon operacije je u mogućnosti da čučne, savija nogu onoliko koliko mu je bezbolno u kuku, da leži na boku bez potrebe razmicanja nogu jastukom, da sjedi na stolici, da hoda uz stepenice. Radi se o tehnički visoko zahtjevnoj operaciji koja zahtjeva utreniran i edukovan tim, instrumentarij koji je dizajniran za ovaj tip operacije, posebnu ekstenziju hiruškog stola koja omogućava da se operacija odvija predviđenim i kontrolisanim tokom, te implantate koji su primjereni za ovaj tip operacije.

Protekle dvije godine uz redovan rad naši ortopedi su proveli na edukaciji, odezbjeđivanju logistike, potrebnog instrumentarija i opreme za ovakav vid operacija. Prva operacija je urađena prije dva mjeseca, te se otpočela završna etapa implementacije aloartroplastike minimalno invazivnim prednjim pristupom. Cilj je da se u naredne dvije godine preko 50% artroplastika kuka se radi na ovaj način. Proteze koje se koriste su tehnički napredne i predstavljaju zadnju generaciju dizajniranih implantata sa vjekom trajanja od 20 do 30 godina.

Ovaj zahvat se počeo primjenjivati u našoj ustanovi zahvaljujući entuzijazmu naših hirurga i podršci Poslovodstva na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem koji prevashodno insistira na kontinuiranoj edukaciji kadra i podržava sve projekte koji donose bolju zdravstvenu uslugu našim pacijentima.

Operaciju je uradio tim u sastav: operater dr Jovica Čeko, asistent dr Vladimir Anđić, asistent dr Stanko Pantić, anesteziolog dr Mrđa Vladimir, specijalizanti ortopedije dr Miloš Jamedžija i dr Slobodan Marjanović, nadzorna sestra operacione sale Rada Španjić, instrumentarka Jelica Ristić ,instrumentar Igor Kajtaz ,instrumentarka Dajana Idžan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije