Društvo

U UKC RS izvedena operacija uz korištenje kompjuterskog navigacionog sistema

U UKC RS izvedena operacija uz korištenje kompjuterskog navigacionog sistema
Foto: Ustupljena fotografija | Izvedena operacija uz korištenje kompjuterskog navigacionog sistema

BANJALUKA - Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS 24. marta uradio je komplikovan operativni zahvat luksacionog preloma šestog i sedmog grudnog pršljena koristeći kompjutersku navigaciju za spinalne povrede.

Pacijent je povrijeđen prilikom rada u šumi, a operativni zahvat protekao je uredno.

"Prvi put je u Klinici za ortopediju i traumatologiju urađen operativni zahvat uz korištenje kompjuterskog navigacionog sistema. Radi se o mobilnom imidžing robotu Loop-X, sa navigacionim sistemom Curve. Najmoderniji Cone-Beam CT uređaj omogućava 3D i 2D skeniranja pacijenata tokom hirurških zahvata. Pomoću ovakvog uređaja uz navigaciju moguće je preciznije i bezbijednije hirurško zbrinjavanje trauma kičme i karlice, deformiteta kičme, kičmenih tumora i neurohirurških slučajeva", saopšteno je iz UKC-a.

Navode da se uređajem upravlja preciznim robotizovanim pokretima džojstikom u pet pravaca.

"Ovo čudo moderne tehnologije – sistem Loop-X najsavremeniji je sistem iz ove kategorije i ne posjeduje ga niko u regionu Balkana, najbliži je u Austriji.  Vrijednost ovog uređaja iznosi 2.160.000 KM bez PDV-a", dodaju iz UKC-a.

Hirurški tim činili su mr sc. med Nikola Bojić, dr Nikola Bojić, dr Đorđe Đumić, dr Davor Pranjić, anesteziolozi dr Dragan Rakanović i dr Dragana Bojić i instrumentari Jovana Drljić, Dijana Kremenović i Cvijeta Dulić.

Iz UKC-a navode da su nakon pomenutog zahvata uz pomoć ovog savremenog aparata izvedene još dvije hirurške intervencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije