Društvo

Pratite nas na Google news

Izvedena prva laparoskopska operacija želudane kile

Izvedena prva laparoskopska operacija želudane kile
Foto: N.N. | Izvedena prva laparoskopska operacija želudčane kile
N.N.

BANJALUKA - Ljekari Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske prvi put su izveli laparoskopsku operaciju hijatalne hernije jednjaka (želučane kile).

Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata koji se vrlo brzo nakon operativnog zahvata vraća svakodnevnim aktivnostima, saopšteno je iz UKC-a.

"Ovom procedurom naši ljekari uradili su hijatoplastiku, odnosno ušivanje i sužavanje otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak i fundoplikaciju koja podrazumijeva pravljenje manžetne od želuca oko jednjaka po Nisenu, te se na taj način sprečava prelazak kiselog želučanog sadržaja u jednjak", navedeno je u saopštenju.

Iz UKC-a navode da ova vrsta hirurgije predstavlja zlatni standard za pacijente sa hijatalnim hernijama jednjaka, a preporučuje se na osnovu medicinskih indikacija koje postavlja ljekar - naročito pacijentima koji pozitivno ne reaguju na propisanu terapiju.

Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jednjaka ili, kako se u svakodnevnom govoru naziva želudačna kila, nastaje kada želudac prođe u grudni koš iz stomaka, kroz otvor na dijafragmi i kao posljedica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontrolisanim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak.

"Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dijela jednjaka i početnog dijela želuca, odnosno normalan transport hrane i sprečavanje vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Kada postoji želudačna kila, kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma, gorušice, mučnine, nadiminja i povraćanja", pojasnili su iz UKC-a.

Operativni zahvat izveli su hirurg Goran Janjić, asistenti Nebojša Trkulja i Duško Topić, anesteziolog Sanja Jeličić, te instrumentari Duška Šipka i Nikolina Đuđić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije