Društvo

Izvještaj MUP-a TK: Smanjen broj migranata

Izvještaj MUP-a TK: Smanjen broj migranata
Foto: Arhiva | Izvještaj MUP-a TK: Smanjen broj migranata

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu znatno se smanjio broj migranata, po izvještaju MUP-a TK, koji je danas razmatran na sjednici Vlade TK.

Tokom oktobra službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali manje migranata koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. 

Da je broj migranata višestruko smanjen, pokazuju podaci da je MUP TK u avgustu zabilježio 2.700 miganata, u septembru 1.700, dok su u oktobru evidentirana 584. 

I dalje najveći broj migranata dolazi iz Pakistana pa je tako 180 osoba iz te zemlje evidentirano prošli mjesec u Tuzli. 

Nakon Pakistanaca, zabilježeno je 210 osoba iz Avganistana, 78 iz Maroka, 56 iz Bangladeša, 17 iz Irana, 10 iz Iraka, po šest iz Libije i Eritreje, četiri iz Palestine, dva iz Sirije i jedan iz Tunisa.

"U ovom periodu evidentirano je i 13 sigurnosno interesantnih događaja u kojima su učestvovali migranti. Od toga, tri su krivična djela i to ubistvo, teška krađa i krađa. U oktobru je naloženo pojačano preduzimanje svih preventivnih i represivnih mjera s ciljem kontrole i nadzora kretanja migranata na području Tuzlanskog kantona, s posebnim akcentom na sprečavanju njihovog zadržavanja i grupisanja na javnim površinama", piše u uzvještaju MUP-a TK.

Policijskim službenicima je naloženo pojačano prisustvo  na mjestima koje migranti koriste prilikom ulaska u područje ovog kantona, kao i na trasama njihovog kretanja.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije