Društvo

Izvršena primopredaja respiratora za bolnice u Srpskoj

Izvršena primopredaja respiratora za bolnice u Srpskoj
Foto: N.N. | Izvršena primopredaja respiratora za bolnice u Srpskoj

TREBINJE - U Trebinju je, ispred objekta Elektroprivrede RS, izvršena primopredaja deset kliničkih respiratora koje je ova kompanija naručila za sve zdravstvene ustanove Republike Srpske, izdvojivši za njih 461.000 maraka.

„Mi smo, uz pomoć Slavena Ristića, koji je započeo akciju nabavke respiratora i Crvenog krsta iz Bijeljine, uspjeli da tek nakon tri mjeseca obezbijedimo nabavku, za koju bi bilo veliko pitanje da li bi oni stigli i danas, da nije bilo veza srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika“, istakao je na primopredaji direktor EPRS Luka Petrović, naročito naglasivši društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost ove energetske kompanije.

On je napomenuo da Elektroprivreda RS stoji na fonu da svake godine učestvuje u nabavci potrebnih aparata iz zdravstvenog sistema, svjesni, kako kaže, da je zdravlje prioritet broj jedan, da ni današnja situacija nije nimalo sjajna, a zdravstveni su radnici pod velikim pritiskom i teško mogu da izdrže ponovno širenje korone, zbog čega im se duguje i velika zahvalnost i divljenje.

Primopredaji je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, složivši se da je situacija sa pandemijom usložnjena i da je tim prije ova donacija EPRS još značajnija.

„Zato koristim priliku da se zahvalim Elektroprivredi RS kao društveno odgovornoj kompaniji, ali i drugim kompanijama koje su omogućile da dođemo do značajne medicinske opreme, što će ojačati naše kapacitete, pripremajući se za sezonu oktobar-april naredne godine, kada očekujemo porast broja lica koja će imati potrebu za respiratorima, s obzirom da ćemo tada imati udruženo djelovanje virusa influence i korone“, kazao je Šeranić.

On je podsjetio na nepredvidivost virusa korona, tako da je, iako su temperature visoke, porastao broj oboljelih, naročito u Hercegovini, posebno u Ljubinju i Bileći, što je uslovilo i popunjavanje bolničkih kapaciteta u Trebinju, odakle su pacijenti upućivani u Foču i Istočno Sarajevo.

Velibor Milivojević, direktor Bolnice Nevesinje, zahvalio se u ime svih zdravstvenih ustanova na ovoj vrijednoj donaciji, naglasivši da je ovo još jedan znak da svi zajedno možemo više.

„Na ovaj način su bolnice u Republici Srpskoj dobile najbolju i najkvalitetniju zdravstvenu opremu, što znači i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu naših osiguranika, ali i bolji rad zdravstvenih radnika“, kazao je Milivojević.

U Trebinje stiglo još pet respiratora

Zajedno sa deset respiratora Elektroprivrede RS, u Trebinje je stiglo i pet respiratora koji su za Trebinje obezbijeđeni u okviru ranije započete akcije privrednika „Respirator za Srpsku“.

„Sa današnjim danom mi okončavamo ovu akciju, u kojoj je kupljeno 50 respiratora za zdravstvene ustanove Republike Srpske, pa smo, osim pet respiratora za trebinjsku Bolnicu, obezbijedili još pet za Istočno Sarajevo i za Foču jedan“, kazao je Aleksandar Savić, predstavnik Crvenog krsta iz Bijeljine i koordinator ove akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije